El Ple municipal
El Ple municipal

Moció de censura a Mataró: massa complexa per fer-se realitat?

Cal el vot favorable de cinc partits diferents molt diversos i de la regidora no adscrita per treure David Bote de l'alcaldia

La moció de censura que vol impulsar CiU contra l'alcalde, David Bote, serà molt difícil de realitzar. El cas de l'Ajuntament de Mataró, el més fragmentat de tot el país amb 9 grups i amb una regidora no adscrita, ho fa especialment complicat. CiU necessita el suport de quatre grups municipals més, tots ells molt diversos, així com de la regidora que va deixar Volem. Costa que els números quadrin.

La moció necessita el suport de 15 dels 27 regidors: a més de CiU, ERC, Volem i CUP, s'ha de convèncer també ICV-EUiA i la regidora no adscrita

CiU se sustenta per tirar-la endavant en els partits que conformen la plataforma "Mataró per la democràcia" (PDEcat, ERC, VoleMataró i CUP), els mateixos que es van comprometre a donar suport al Referèndum des de Mataró un cop Bote va denegar-ne la col·laboració de l'Ajuntament. Si els convergents han trencat el pacte de govern amb els socialistes i volen fer fora l'alcalde és precisament perquè aquest no ha donat suport a la consulta. En un comunicat, els quatre partits asseguren que l’alcalde de Mataró i el partit que li dona suport "no van estar a l’alçada de les circumstàncies, no van denunciar contundentment la conculcació de drets fonamentals i, el que és pitjor, l’alcalde no va estar al costat del seu poble el dia que el poble va sortir al carrer a denunciar la brutalitat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil"

Foto: R. G.

Però els vots favorables d'aquests grups no estan confirmats i, encara que fos així, potser no són suficients. CiU (5), ERC (4), VoleMataró (2) i CUP (2) sumen 13 dels 27 regidors. Amb un més n'hi hauria d'haver prou, però no en el cas de Mataró. Quan en un consistori es dóna un cas d'un regidor que ha deixat el grup municipal al qual pertanyia quan l'Ajuntament es va constituir, com és el d'Anna Caballero que va abandonar Volem per passar-se al grup mixt, les mocions de censura necessiten majoria més un vot per poder-se aprovar. Per tant els promotors de la moció han de guanyar-se el suport de mínim dos regidors més fins a arribar als 15 de 27 necessaris, i tot apunta que aniran a per aquells menys contraris als postulats sobiranistes: la pròpia Caballero i l'únic regidor d'ICV-EUiA, Esteve Martínez. Caballero va votar a favor de a la proposta de resolució per donar suport a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre que va aprovar l'Ajuntament al ple de setembre, mentre que Martínez es va abstenir. 

Quim Fernàndez o Francesc Teixidó?

Sembla gairebé impossible que des de l'òrbita dels comuns es doni suport a un alcalde convergent com seria Quim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU i fins ara primer tinent d'alcalde en el govern sociovergent. Una opció que faria potser més viable la moció de censura seria presentar un nom de més consens tant entre els independentistes com entre els sectors més d'esquerres, que seria Francesc Teixidó, líder d'ERC i tercera força a l'Ajuntament amb quatre regidors. Fernàndez, en presentar la iniciativa de la moció de censura, no va descartar res i va apuntar que caldrà "generositat" a l'hora de negociar el suport de la resta de grups. Tenint en compte l'aritmètica, sembla evident que en farà falta molta si volen que tiri endavant. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive