La inversió en habitatge social i rehabilitació del parc de vivendes és el principal eix dels pressupostos municipals de Mataró de 2018, que aquest dijous al vespre s'han d'aprovar definitivament al Ple. Però en aquest àmbit existeix un problema greu a la ciutat, tal i com denuncia la Plataforma d'Afectats per la Crisi (PAC). L'organisme, que lluita contra els desnonaments i els casos d'emergència habitacional, ha denunciat que en els darrers 3 anys a Mataró el preu del lloguer ha augmentat uns 100 euros de mitjana (prop del 20%). En paral·lel, el salari mínim tan sols ho ha fet en un 13,4% i els sous, en aproximadament un 10%.
Des de la PAC han anunciat mobilitzacions per denunciar aquesta qüestió (es van iniciar ahir dimecres durant l'Enterro de la Sardina a la plaça de la Muralla desplegant una pancarta en ple acte). Denuncien que els pressupostos preveuen una partida massa petita, de només 200.000 euros, per a la compra d'habitatge per a destinar-lo a usos socials. Durant aquest mandat, afegeixen, el govern municipal tan sols ha adquirit cinc pisos, quelcom que consideren del tot insuficient.
Segons els càlculs fets per l'entitat, a Mataró hi ha un total de 167 habitatges de lloguer social, que representen tan sols l'1,45% del total, mentre que els restants estan a un preu de mercat que moltes famílies no poden pagar. S'estima que a la ciutat hi ha unes 2.200 famílies en situació d'emergència habitacional. Entre 2013 i 2015 més de 1.300 famílies, apunta la PAC, van ser desnonades a Mataró, i en els dos darrers anys aquests desnonaments s'han produït sobretot entre llogaters que no han pogut fer front a les mensualitats creixents.
Aquest dijous, abans del Ple extraordinari d'aprovació de pressupostos, la PAC té prevista una nova mobilització davant l'Ajuntament
Comentaris