Casal Lingüistic del Pla Educatiu d'Entorn

Millorar el nivell educatiu a Mataró a través de la igualtat d’oportunitats

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: Casal Lingüistic del Pla Educatiu d'Entorn

El Pla Educatiu d’Entorn promou prop de 40 projectes socioeducatius per donar resposta a les necessitats educatives d’infants i joves, millorar la cohesió social i promoure l’ús del català

Dues dècades de Pla Educatiu d'Entorn

Ja fa gairebé 20 anys que Mataró impulsa el Pla Educatiu d’Entorn, una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i la Generalitat que suma prop de 40 projectes socioeducatius, amb un triple objectiu: la millora del nivell educatiu dels infants i joves de la ciutat; l’enfortiment de la cohesió social facilitant la igualtat d’oportunitats i millorant la vida dels estudiants i les seves famílies; i la promoció de l’ús de la llengua catalana. Tres línies d’actuació que es treballen amb iniciatives com ara el reforç educatiu a les escoles i instituts, els patis oberts, el taller de català i el casal lingüístic, o diverses activitats vinculades a la cultura i els esports. 

“L’educació és prioritària perquè és un pilar fonamental per a una ciutat i una societat millors”

Durant el 2023, el projecte va comptar amb un pressupost superior al mig milió d’euros, finançat gairebé a parts iguals per Generalitat i consistori, i enguany la inversió es repetirà, malgrat el context municipal de contenció de la despesa. “L’educació és una prioritat per nosaltres ja que és un pilar fonamental per construir una ciutat i una societat millors, assolint la cohesió social a través del coneixement i la igualtat d’oportunitats” resol la regidora d’Educació, Bea Delgado. Els objectius del Pla Educatiu d’Entorn segueixen més vigents que mai, tal i com demostren els preocupants resultats de l’informe PISA a Catalunya en àmbits com la comprensió lectora, la caiguda de l’ús del català entre els joves, o la necessitat cada cop més urgent de combatre el perill d’exclusió social d’un gruix important de la població. 

“El Pla Educatiu d’Entorn és un exemple de treball transversal entre serveis i administracions”

Segons Delgado, el Pla Educatiu d’Entorn també és “un exemple de treball transversal” ja que no només implica Educació, sinó molts altres serveis de l’Ajuntament, com ara Igualtat, Cultura, Esports o Salut, així com altres administracions, organismes i entitats. “Ni cada servei municipal es pot quedar mirant-se el seu propi melic, ni cada administració tancar-se en si mateixa; cal treballar de manera comunitària, i més en un àmbit com el de la infantesa i la joventut”, resol la regidora.

 

Reforç escolar

Pràcticament tots els centres educatius de primària i secundària de la ciutat, públics i concertats, ofereixen aquest servei de la mà del Pla Educatiu d’Entorn. Com en la majoria d’àmbits d’aquest projecte, són els tutors de cada centre els que determinen quins alumnes necessiten aquest reforç, que es duu a terme a la mateixa escola o institut en horari de tarda, un o dos dies per setmana, de dilluns a dijous. L’oferta pot acollir fins a 24 alumnes per centre, organitzats sempre per cursos i grups d’edat, i va a càrrec de monitors de la Fundació Pere Tarrés, que es coordinen amb els tutors per determinar els àmbits en els que cal reforç. La regidora d’Educació explica que s’opta per la flexibilitat horària, d’organització de grups i d’àrees on centrar les classes de reforç, de cara a “adaptar-se a les necessitats que tingui cada centre”. Delgado també assenyala que és molt important la implicació de les famílies de cara a organitzar els horaris extraescolars dels seus fills per poder prendre part d’aquestes hores de reforç, que són extremadament positives per al seu desenvolupament durant el curs.

Taller de reforç educatiu
FOTO: Taller de reforç educatiu

Tallers de català i casal lingüístic

En una línia similar a les activitats de reforç escolar, el Pla Educatiu d’Entorn també ofereix els tallers de català. En aquest cas es duen a terme també en horari extraescolar però en dos instituts, que són els de referència a cada zona de la ciutat. S’ofereixen un total de 40 places repartides entre els dos centres, tot i que des de l’Ajuntament reconeixen que la demanda és molt elevada. El criteri per definir quins alumnes en poden fer ús el marquen els tutors de les aules d’acollida de cada centre. 

En aquest mateix àmbit, destaca també el Casal lingüístic, que es duu a terme a l’estiu, de nou amb 40 places i en dos instituts de la ciutat; o bé els cursos de català per a famílies, 

Classes de català per a les famílies estrangeresa la mateixa escola que els seus fills, que es duen a terme amb el Moviment Educatiu del Maresme a 18 escoles de Mataró coincidint amb la franja escolar de tarda per facilitar que hi assisteixin les famílies que no poden fer cursos en altres horaris. Un seguit d’iniciatives que s’alinien amb un dels grans objectius del Pla Educatiu d’Entorn: fomentar l’aprenenatge i l’ús de la llengua catalana entre l’alumnat, especialment el nouvingut, com a element facilitador de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats entre tots els estudiants

 

Classes de català
FOTO: Classes de català

Patis oberts, esports i lleure

Aprofitar els equipaments educatius, especialment les seves zones d’esbarjo, fora de l’horari escolar i per a tot el col·lectiu d’infants i joves, més enllà dels alumnes del centre en si, és un dels objectius dels Patis oberts, que actualment s’implementa a quatre escoles de la ciutat repartides pels seus diferents punts cardinals: Rocafonda, La Llàntia, Mar Mediterrània i Camí del Mig. En què consisteix aquesta iniciativa inclosa dins del Pla Educatiu d’Entorn? En obrir els patis d’aquests centres de dilluns a divendres, de 18.30h a 20.30h (un horari establert per donar continuïtat a altres activitats extraescolars que puguin fer infants i joves), per a totes les noies i nois que ho vulguin, en una franja d’edat dels 8 als 18 anys, sense inscripció ni selecció prèvia. Durant aquestes dues hores diàries, s’hi duen a terme activitats dirigides de la mà d’educadors i integradors. Com explica Delgado, “també estem parlant d’una proposta educativa, tot i que en aquest cas des d’un vessant més lúdic que fa que l’infant i el jove no els percebin ben bé com a tals, però on s’hi treballa qüestions com ara compartir espais i respectar tant les normes establertes com els teus companys de joc”. 

A banda dels Patis Oberts, el Pla Educatiu d’Entorn també inclou la iniciativa Esport i Lleure, que en aquest cas es duu a terme a les escoles Antonio Machado, Germanes Bertomeu, Mar Mediterrània, Camí del Mig i La Llàntia, els dissabtes d’11 del matí a 1 del migdia. Esport i Lleure es dirigeix a alumnes de 6 a 12 anys i també s’hi proposen activitats dirigides, centrades principalment en l’àmbit esportiu.

 

Un dels patis oberts
FOTO: Un dels patis oberts

Els tres grans objectius del Pla Educatiu d’Entorn

  • La millora del nivell educatiu dels infants i joves de la ciutat a través d’activitats com les classes de reforç escolar o els tallers de català
  • L’enfortiment de la cohesió social facilitant la igualtat d’oportunitats i millorant la vida dels estudiants i les seves famílies
  • La promoció de l’ús de la llengua catalana, amb tallers de reforç durant el curs i a l’estiu, i utilitzant-la com a llengua vehicular en totes les activitats

Un llarg etcètera d'activitats culturals i esportives

Entre els prop de 40 projectes socioeducatius sota el paraigües del Pla Educatiu d’Entorn, en destaquen diversos, com ara la iniciativa Lècxit (Lectura per a l’èxit educatiu) que es duu a terme amb les tres Biblioteques públiques de Mataró i l’Agència d’Entitats. Destinat a alumnes de 4t de primària, l’objectiu és el foment de la lectura. Un dia per setmana, una persona voluntària (en aquest cas no són ni professors ni monitors) acompanya aquests infants en el procés de lectura, de cara a fomentar-los l’interès i la curiositat en aquest àmbit. Quelcom que sempre és molt important i especialment ara, quan els resultats del darrer informe PISA situen Catalunya a la cua de l’estat en comprensió lectora dels alumnes. Amb aquesta iniciativa també es fomenta l’ús de les biblioteques de la ciutat, tant per part dels infants com de les seves famílies. 

Al llarg de l’any es duen a terme moltes altres activitats puntuals, com ara el Fem Dansa, un projecte que impulsa la dansa i la música entre els infants dels cicles inicial i mitjà de primària, i que culmina, el darrer trimestre del curs, en una ballada a l’aire lliure. O bé la trobada de flabiolaires, on els centenars d’infants participants de diferents centres utilitzen el flabiol i el tamborí per a la pràctica instrumental a les classes d’educació musical i també acaben trobant-se en una festa final conjunta. També n’hi ha d’esportives com el Tothom a l’Aigua, que permet que els alumnes amb diversitat funcional puguin participar de les activitats aquàtiques amb els seus companys, gràcies a la presència d’un monitor de suport individualitzat.

 

Mostra de Teatre
FOTO: Mostra de Teatre

El català, present més enllà de l’escola

Un fet destacat del Pla Educatiu d’Entorn és la manera com es treballa per fomentar l’ús de català. Quelcom que no es duu a terme tan sols amb els cursos de reforç de català durant el curs o a l’estiu, sinó que va més enllà, amb l’objectiu que la llengua catalana esdevingui també la llengua d’ús fora de les aules. I com es fa? Amb la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística del Maresme (CNL), que ofereix formació als monitors i educadors que participen a les diverses iniciatives del Pla Educatiu d’Entorn, com ara els Patis Oberts, perquè emprin el català com a llengua vehicular en els seus àmbits. “Si bé en horari escolar el català és predominant, a vegades costa més que ho sigui en les activitats extraescolars, i d’aquesta manera fem un esforç per donar-hi continuïtat en aquest àmbit”, explica la regidora d’Educació.

 

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive