Si no canviem l'actual ritme de consum i la nostra manera de conviure amb l'entorn, al planeta no li queden gaires anys de vida. D'aquesta manera es va expressar, ahir dimecres dia 13, el Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Salvador Milà, a la sala d'actes de Caixa Laietana en el marc d'una conferència que obria les Jornades Científiques de Mataró d'enguany. Sota el títol Els principals reptes mediambientals de Catalunya i davant d'una setantena de persones, el Conseller Milà va exposar els nous reptes i les solucions que es proposen des del govern català en matèria ambiental.
Conscienciació per millorar el futur del planeta
En la seva xerrada dvant un públic majoritàriament adolescent, el Conseller Salvador Milà va voler desmentir alguns tòpics com ara que l'activitat socioeconòmica humana no impacta en el planeta o que la terra té recursos suficients per a tothom. "Cal que aquests tòpics es desmenteixin per posar en pràctica polítiques ambientals, va explicar.
El Conseller va voler recordar que el ritme de vida actual ha portat a que el territori català no fos suficient per abastar tota la població del país. A més, va advertir que si els habitants pobres del planeta equiparessin el seu ritme de vida amb el nostre es necessitarien tres planetes per tenir un estil de vida mitjà.
Les mesures per solucionar la contaminació del medi ambient van ser l'altre punt exposat pel Conseller de Medi Ambient. En aquest sentit, va detallar algunes de les mesures que ha engegat el seu departament: Firmar convenis amb grups com el CRAM de Premià de Mar, col·laborar amb iniciatives pioneres com la protecció de les algues de Mataró o ajudar a les ADF per prevenir incendis són algunes mesures que poden ajudar a evitar més contaminació, va comentar.
A més, Milà va atreure l'atenció dels assistents centrant bona part de l'explicació en la gestió dels recursos aqüífers i recordant que aigües subterrànies com les de les rieres maresmenques són inutilitzables a causa de l'alt nivell de nitrats. Amb tot, segons va afirmar, la nova cultura de l'aigua s'ha d'extendre: Gestionar bé els recursos, fomentar el consum raonable i utilitzar les millores infrastructures possibles ha de ser bàsic. A més, una de les meves obsessions és que la gent materialitzi' el medi ambient ja que sinó veuen un cost econòmic de la contaminació, és molt difícil fer-ho entendre, va explicar.
Tercer concurs Montsé Solà
La xerrada del conseller va servir de preàmbul per l'entrega de la tercera edició del Concurs Montsé Solà que premia als joves naturalistes de Mataró pels seus treballs científics. L'acte, a més, va comptar amb la presència de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el regidor d'educació de l'Ajuntament de Mataró, Josep Comas, el president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, i la directora de l'IES Damià Campeny, Anna Benet.
Les personalitats assistents van voler recordar la persona de Montse Solà, qui dóna nom al concurs per a joves naturalistes pel foment de la ciència entre els més joves. Baron, així com Boter de Palau, van recordar amb emoció el paper de la que havia sigut catedràtica de ciències de l'IES Damià Campeny: Era una persona vitalista i que treballava seriosament pel món de les ciències, van coincidir.
La directora del centre, Anna Benet, vol treballar per mantenir viu el seu record: Mantenir viu el seu record mitjançant un concurs que fomenti la ciència, una de les seves passions, és una excel·lent manera de recordar-la també a ella, va precisar.
Comentaris