Boter de Palau i Salvador Milà durant l'acte.
Boter de Palau i Salvador Milà durant l'acte.

Xavier Alomà

Milà: 'La disminució d’aus autòctones indica una mala qualitat ambiental'

El conseller de Medi Ambient i Habitatge diu que cal sensibilitzar una població que “no s'adona de la pèrdua de biodiversitat al seu territori”

“Els darrers anys han disminuït les aus autòctones a la comarca i han augmentat les espècies invasores, fet que indica una mala qualitat ambiental causada, sobretot, pel creixement urbanístic”, va assenyalar Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge a la presentació de l'Atles dels ocells nidificants del Maresme, que va tenir lloc ahir al vespre a la sala d'actes de Caixa Laietana.

El pitjor de la situació, segons Milà, és que “no ens adonem de la pèrdua de biodiversitat al propi territori i, en canvi, ajudem Greenpeace perquè vagi a salvar ocells a les illes Galàpagos”. Per aquest motiu el conseller va fer una crida a la sensibilització social per tal de portar endavant projectes de defensa del medi ambient al Maresme. I, sobretot, “cal que els científics i investigadors es facin sentir”, va manifestar.

La publicació de l'Atles dels ocells nidificants del Maresme ressegueix el perfil del centenar d'espècies que fan niu al Maresme i és la culminació d'un projecte iniciat fa sis anys. Els més de setanta investigadors que hi han participat ho han fet en estones de lleure i sense cap ànim de lucre. Un projecte que, segons Hèctor Andino, coordinador de l'estudi, no hagués estat possible sense el finançament de vint-i-tres dels trenta ajuntaments que hi ha a la comarca. D'altra banda, Andino va comentar que el del Maresme és l'atles comarcal d'aus nidificants amb més precisió de tot Catalunya.

Salvador Milà va destacar el paper fonamental que tenen per a les autoritats aquests atles: “La presència d'unes determinades aus en un territori és un índex que cal tenir en compte a l'hora de gestionar el territori i elaborar informes sobre l'impacte ambiental que tenen les infraestructures sobre el terreny”, va explicar. A més, el conseller va posar en relleu la sensibilitat ornitològica dels catalans: “Catalunya és un dels països més desenvolupats del món en l'àmbit de l'ornitologia i és una tasca apreciada arreu del món”, va remarcar.

Quitèria Guirao, regidora de Ciutat Sostenible, també va assistir a l'acte i va assegurar que Mataró aprofitarà al màxim el contingut de l'atles, ja que moltes de les dades que recull es podran consultar a la pàgina web que la regidoria està a punt de posar en marxa.

Disminueixen les aus mediterrànies
El turisme costaner com a activitat modificadora del paisatge i el creixement urbanístic han estat dos dels processos que han contribuït a la desaparició d'un gran nombre d'espècies d'ocell a la comarca. La presència d'aus mediterrànies ha disminuït un 87% l'última dècada, segons va anunciar Pedro Javier Cordero, professor de la Universitat de Castella-La Manxa i autor de Las aves del Maresme (1983), a la conferència oferta durant l'acte.

La disminució de l'espai agrícola a favor dels boscos ha deixat sense hàbitat les aus que vivien a les zones més obertes. En canvi, han augmentat les espècies que viuen a espais aquàtics com aiguamolls, torrents i rierols –el blauet, el martinet, la fotja o l'ànec-, un fet que serveix com a indicador d'una major qualitat de l'aigua, segons va apuntar Cordero. Els ocells que habitaven a les platges s'han quedat sense els espais que els permetien reproduir-se, ja que a la majoria de platjes maresmenques ja no hi queda gairebé cap herbassar que els pugui acollir.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive