X. Alomà

Milà: 'Estem a punt que les residències siguin cases de morts vivents'

El conseller de Medi Ambient i Habitatge diu que l'afecte de la família és un recurs a tenir en compte i pot suposar un estalvi per a l'Administració

"Estem a punt que les residències es converteixin en cases del terror, de morts vivents", va manifestar Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge, en l'acte institucional de presentació d'Una reflexió sobre la darrera fase, un llibret que ha escrit Romuald Grané des de la seva experiència a la residència mataronina per a gent gran de l'ICASS.

Milà va assenyalar que cal incorporar vida a l'ambient de les residències: “No podem aïllar els avis ni de l'afecte ni de la societat”, va dir. En aquest sentit, el conseller mataroní va explicar que, quan algú perd l'autonomia, la societat converteix aquesta persona en un objecte i això queda reflectit al llenguatge: “Parlem dels avis com objectes d'un tractament o d'una atenció, de manera que ja no formen part de la societat”, va afegir. Per aquest motiu, va indicar Milà, el que abans era una excepció, la internació d'avis a les residències, ha passat a ser la norma. “Cada cop és més car cuidar aquestes persones no vàlides. L'afecte de la família pot ser un recurs a tenir en compte, una ajuda i un estalvi per a l'Administració”, va comentar.

A Una reflexió sobre la darrera fase, Romuald Grané es rebel·la contra aquesta condemna dels avis a la invalidesa i denuncia que les residències es puguin convertir en un ghetto i un pretanatori. La proposta de Grané és convertir-les en centres integrats per les persones anomenades “no vàlides”, la gent gran, i les anomenades “vàlids”, és a dir, els familiars que els atenguin unes hores al dia i aportin vitalitat a les residències.

En l'acte, celebrat en el marc del Consell Municipal de la gent gran del qual Romuald Grané n'és membre, hi van intervenir l'alcalde, Joan Antoni Baron, i Oriol Batista, regidor de Benestar Social, que va recolzar “una idea que persegueix tant Romuald com l'Ajuntament”: l'ara inexistent dret exigible a una plaça residencial. Batista també va apostar pel creixement dels serveis d'atenció domiciliària, sense que això signifiqui un detriment dels serveis residencials. El moment més emotiu de l'acte va arribar quan el públic, la majoria companys de Grané en el Consell Municipal de la gent gran, va ovacionar l'autor després de llegir algunes de les cartes de suport que ha rebut de personatges com Jordi Pujol, la periodista Rosa Montero o Joan Manuel Serrat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive