El Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Salvador Milà (ICV), va exposar ahir a Mataró els plantejament del seu departament respecte en el nou Pla d'Energia de Catalunya. El mataroní va afirmar que la principal necessitat de Catalunya en aquest aspecte és conscienciar a polítics i a ciutadans de la necessitat d'estalviar energia. Fins i tot, Milà no va negar els problemes que en aquest aspecte té amb els seus socis de govern. En diversos llocs de Catalunya incomplim tota normativa europea en temes d'energia i ens podrien obrir un expedient, però el país no té consciència d'aquest perill, fins i tot els altres membres del govern no donen importància a l'assumpte, va confessar el conseller ecosocialista. Per aquest mateix aspecte, el temps de discussió pública d'aquest pla, que finalitza a finals de mes, ha estat pràcticament nul. La reacció dels ciutadans ha estat molt reduïda i actes com aquest se n'han fet ben pocs, va reconèixer Milà, que havia estat convidat pel mateix partit.
En definitiva, el departament de Medi Ambient i Habitatge presenta un Pla d'Energia a Catalunya realista i que pugui ser aplicat, encara que no ideal, el qual ajudi a reduir el consum d'energia al país, conscenciï els ciutadans sobre aquest aspecte i generi un debat sobre el futur d'aquest sector. Concretament, els ecosocialistes proposen la creació d'una Agència Catalana de l'Energia i aplicar nous instruments econòmics i legals a la gestió del consum, co per exemple: crear petits operadors per millor la distribució, implantar una tarifa per trams d'energia, és a dir, igual que ja s'està fent amb l'aigua establir la filosofia de qui més gasta més paga; millorar les ajudes a la investigació d'energies renovables i generar un marc normatiu respecte aquestes, particularment incidir en l'energia solar i la biomassa.
Milà també va aprofitar l'ocasió per exposar algunes dades significatives sobre la situació energètica de Catalunya. El país actualment consumeix el doble d'energia que ara fa cinc anys i això provoca un problema de sostenibilitat, però també un problema econòmic, va dir el conseller. Però també hi ha altres dades per reflexionar: solament un 3% de l'energia consumida a casa nostra ve d'energies renovables, ja que el 48% prové del petroli; només un 4% de l'energia que consumim es produeix a Catalunya, per tant, depenem en aquest aspecte depenem de l'exterior; i el 60% de les emissions dels gasos hivernacles no provenen de la indústria sinó dels vehicles i del consum domèstic, per tant, aquí els ciutadans hi tenen molt a fer.
Comentaris