Mesures extraordinàries per a prevenir incendis forestals
Mesures extraordinàries per a prevenir incendis forestals

Mesures extraordinàries per a prevenir incendis forestals

El Govern prohibeix fer foc en espais oberts i suspèn les activitats de lleure en zones forestals per alt risc d'incendi

Protecció Civil activa l'alerta del pla Procicat per calor molt intensa fins divendres

El Govern ha aprovat aquest dilluns un seguit de mesures davant l'elevat risc d'incendis en algunes zones del territori. A partir de dimarts i fins divendres, entre d'altres, queda prohibit encendre foc en tota mena d'espais oberts, en les àrees de descans de la xarxa de carreteres i en les zones recreatives i d'acampades. També es prohibeix l'ús de material pirotècnic, llençar o abandonar objectes de combustió o que puguin provocar un incendi, i queden suspeses totes les activitats de lleure i esportives en el medi natural. Les restriccions s'aplicaran en tots els municipis que es troben en perill d'incendi molt alt o extrem. A banda, Protecció Civil activa l'alerta del pla Procicat per calor molt intensa fins divendres

Les mesures s'han aprovat en el marc de la reunió del Consell Assessor del Pla Infocat, que ha estat presidida pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Les restriccions, que seran efectives des de les 00.00 hores de dimarts fins a les 00.00 hores del divendres 25, s'aplicaran en aquells municipis inclosos en el mapa de perill d'incendi forestal del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals. El Govern ha informat que el llistat de municipis pot variar diàriament.

Per ara, hi ha una trentena de comarques en risc alt o molt alt d'incendi forestal. Protecció Civil ha fixat el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d'incendis, ha elevat a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i n'ha deixat 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat. Les úniques comarques que han quedat, per ara, fora de les restriccions són de la zona de l'Alt Pirineu i l'Aran, i també algunes comarques de Ponent.


Quines són les mesures?


En els municipis amb risc alt o molt alt d'incendi, el Govern ha aprovat la prohibició d'encendre foc en tota mena d'espais oberts; la suspensió temporal de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles; encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d'acampada; la utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques; i l'ús de material pirotècnic.

A banda, les restriccions també inclouen la prohibició de llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d'originar un incendi; la suspensió de totes les activitats de lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents; la restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta; i la restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. En aquests casos, es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies, sigui per fer activitats o com inici d'una estada.

Finalment, l'executiu ha acordat la suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres i als seus vorals; la restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles; la prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc entre les 13 hores i les 20 hores; i la limitació de la circulació motoritzada en el medi natural dels municipis en qüestió.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive