La sala d'actes de la Biblioteca Pompeu Fabra va acollir divendres al vespre la xerrada de presentació de l'estudi Millora de l'accés i de la seguretat en els camins escolars a la ciutat de Mataró, inclosa dins les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
El projecte ha estat realitzat per l'estudiant d'enginyeria industrial mataroní Àlex Sola sota la supervisió de Salvador Serra, tècnic de l'àrea de Mobilitat, amb l'objectiu d'analitzar els accessos i recorreguts d'aproximació a les escoles de Mataró per tal d'augmentar la seva moblilitat sostenible i la seguretat viària dels seus alumnes. L'estudi s'ha centrat en set centres escolars: les escoles bressol Figueretes i Mentxu, Camí del Mig, l'escola Balmes, els col·legis Sant Antoni de Pàdua i Mare de Déu de Lourdes i l'IES Alexandre Satorras. A tots s'hi ha observat algunes deficiències que cal corregir, com l'estretor de les voreres a les entrades de l'escola Camí del Mig i el col·legi salesià Sant Antoni de Pàdua, i obstacles, especialment contenidors mal posats, que obliguen el vianant a desviar-se del seu recorregut disminuint així la seva seguretat viària. També s'ha detectat una important indisciplina viària entre els alumnes, que molts cops escullen dreceres per arribar al seu centre, evitant creuar els carrers pels passos de zebra.
L'estudi inclou els resultats d'una enquesta realitzada el passat mes de juny als alumnes dels set centres, en la que se'ls va demanar que indiquessin quin és el seu mitjà de transport habitual i quines mancances trobaven a la via pública. S'ha pogut constatar que el cotxe és el mitjà de transport principal dels alumnes del sector privat (un 70 % a l'escola Balmes), mentre que els estudiants del sector públic es desplacen més a peu (un 74 % a l'escola Camí del Mig). Entre les mancances de la via pública, els alumnes destaquen la brutícia i la falta de presència policial als carrers.
El projecte conclou amb una sèrie de propostes per a millorar la seguretat en els camins escolars a la nostra ciutat: augmentar i fer més visible la senyalització, millorar l'obra civil i el mobiliari urbà (voreres, passos de zebra, semàfors
), incrementar les mesures reductores de la velocitat (rampes, pilones, bandes reductores
) i canviar el sentit de circulació d'alguns carrers propers als centres escolars.
Des de l'Ajuntament es crida les diverses escoles a dur a terme una sèrie d'iniciatives i propostes que ajudin a incrementar la seguretat viària dels alumnes, i se les convida a adherir-se a aquest projecte perquè en els propers mesos es puguin acordar mesures entre els diversos centres i l'administració pública. Segons Joan Aguiló, tècnic de l'àrea de Mobilitat que va intervenir a la xerrada, el nostre objectiu final és que tothom vagi a l'escola caminant.
Comentaris