“Els mataronins poden estar tranquils: treballem per complir tots els terminis i el Corte Inglés vindrà”. Així ho va assegurar, de nou, l’alcalde Joan Mora en la roda de premsa posterior al Ple. Un ple on es va modificar de nou el projecte urbanístic de l’entorn del futur centre comercial, i on va planar la sensació de vertigen quan la CUP va amenaçar amb “continuar amb els litigis legals”. Els mateixos que havia deixat aparcats quan va signar el conveni amb el govern municipal per a la reconstrucció de Can Fàbregas, que ha d’acollir la Casa de la Cultura Popular. Les dates previstes en aquest conveni (inauguració de l’edifici reconstruït el juliol de 2015) semblen avui impossibles de complir, i davant d’aquest panorama la CUP entén que no s’està complint l’acord i que pot tenir via lliure per continuar per la via legal.
El març de 2013, l’Ajuntament, la CUP i Plataforma Salvem Can Fàbregas van acordar tancar els processos judicials oberts i desencallar l’arribada del Corte Inglés, que penjava d’un fil arran de la sentència contrària del Tribunal Superior de Justícia. A canvi, el govern es comprometia a reconstruir Can Fàbregas en una finca adjacent (solar de C/Biada amb Tetuan) com a seu de la Casa de la Cultura Popular. La CUP entén que no s’està complint amb el que es va acordar, ja que no veuen impossible que es reconstrueixi l’edifici en els terminis previstos. “Vam signar el conveni per evitar la fallida econòmica de l’Ajuntament de Mataró i per garantir que el patrimoni es reconstruís per a ús públic. Però no renunciarem a continuar el litigi legal si no es garanteix el que es va acordar al conveni”, va dir al Ple el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria.
La reobertura d’aquests litigis seria molt probablement una estocada mortal a l’arribada del Corte Inglés, que s’escuda en la “inseguretat jurídica” del procés per endarrerir l’inici d’obres. De fet, ara que teòricament el procés està molt més “nét” d’aquest tipus d’entrebancs, l’operador comercial encara argumenta que hi ha “serrells legals” pendents de resoldre. Ho va fer a Capgròs l’agost passat, i ho ha reiterat a El Punt Avui a finals d’abril. Encara hi ha demandes de particulars dels Entorns Biada pendents de resoldre.
A ningú se li escapa que la situació econòmica que travessa el Corte Inglés no és la mateixa que fa cinc anys i que aquests “serrells” podrien ser només un fet sota els quals escudar-se per la inconveniència actual per als seus balanços d’obrir un nou centre comercial. En tot cas, tornar al panorama previ a l’acord Ajuntament-CUP-Salvem Can Fàbregas, totalment empantanat pels processos legals oberts, encara donaria més arguments a El Corte Inglés per renunciar a Mataró.
Confiança que vindrà
L’alcalde va assegurar, per intentar tranquil·litzar els ànims, que “El Corte Inglés continua manifestant que tenen ganes de venir”. Mora va demanar que la ciutadania faci “confiança a aquest govern”, convençut que l’operador comercial acabarà venint, malgrat que a dia d’avui encara no hi hagi data d’inici de les obres. Respecte a la reconstrucció de Can Fàbregas, va assegurar que “No ens podem anticipar de forma agorera, és prematur posar-se en el pitjor dels escenaris”. Mora considera que el compromís de la Casa de la Cultura Popular és “un bon acord” i que “tothom serà capaç d’assumir” que les obres puguin començar una mica més tard de l’esperat.
-
Els canvis urbanístics aprovats
El nou planejament urbanístic del sector “Entorns Biada” requalifica com a sòl per a equipaments municipals els terrenys on es reconstruirà la nau de Can Fàbregas, a la cantonada dels carrers Biada i Tetuan. D’aquesta manera es vol obtenir de manera anticipada la titularitat dels terrenys per crear l’equipament públic de la Casa de la Cultura Popular. Deixar fora de l’àmbit afectat pel planejament la Llar Santa Maria, de la Fundació El Maresme, per permetre que l’activitat social segueixi funcionant a la seva ubicació actual. El Ple va aprovar aquest seguit de canvis
-
Comentaris