Més flexibilitat perquè tots els bars i restaurants puguin disposar de terrassa a Mataró. Aquest és el resum de la nova normativa que regula aquest àmbit a la ciutat, aprovada inicialment al Ple de novembre. L’ordenança reguladora de les autoritzacions de terrasses de restauració i el seu mobiliari preveu els mateix horaris que fins ara per a les terrasses, però elimina als seus propietaris restriccions per poder disposar-ne. Quelcom, defensa l’Ajuntament, que es fa sense deixar de respectar la convivència ciutadana i el descans dels veïns, tot i que des dels grups de l’oposició no es veu així.
“No podem complicar les coses als que intenten guanyar-se la vida”, va dir la regidora Núria Moreno, durant la celebració del Ple. Una frase que deixa clar l’esperit de la nova normativa, malgrat que des del govern s’insisteix que cal “equilibrar aquesta major flexibilitat amb l’ús respectuós de l’espai públic i la convivència ciutadana”. Les terrasses són objecte sovint de queixes veïnals per l’excés de soroll, a vegades per incompliments horaris i també per una ocupació de places i carrers que dificulta el pas dels vianants.
Un dels temes més sensibles, els dels horaris, es queden igual que amb la regulació anterior.
Un dels temes més sensibles, els dels horaris, es queden igual que amb la regulació anterior. En temporada d’estiu les terrasses poden obrir de 8 a 24 h de diumenge a dijous, i de 8 a 1 h els divendres, dissabtes i les vigílies de festius. En temporada d’hivern, són de 8 a 23 h de diumenge a dijous, i de 8 a 24 h els divendres, dissabtes i les vigílies de festius. La novetat és que l’horari d’estiu s’allarga un mes més respecte a l’actual. Amb motiu de Les Santes o altres festivitats l’horari de tancament es podrà allargar una hora més.
A diferència de la norma anterior, es permetrà un pas d’1,5 m en voreres amb amplada inferior als 3,20 m
Els principals canvis venen en la normativa d’ocupació de la via pública, menys restrictiva que fins ara. Les terrasses hauran de deixar un pas lliure de 2 m entre la façana i la les taules i cadires. sempre que la vorera superi els 3,20 m. A diferència de la norma anterior, es permetrà un pas d’1,5 m en voreres amb amplada inferior als 3,20 m. També es podrà ocupar la terrassa excedint de la façana de l’establiment, amb consentiment dels veïns contigus, així com les autoritzacions en vial de plataforma única, en places, parcs, zones verdes i altres espais verds que no estaven regulats. L’ordenança preveu, com a novetat, la retirada dels elements de la terrassa quan hi ha un tancament superior a 48 h, i sempre si s’utilitzen estufes.
Precisament la col·locació d’estufes a les terrasses és una de les novetats de la normativa (fins ara no estava permès). De la mateixa manera es flexibilitzen els tipus d’elements que es poden posar a terrasses, com ara pantalles de televisió (sense volum) o elements publicitaris. L’ordenança també és menys restrictiva a l’hora de dictaminar com han de ser els elements de la terrassa per mantenir una harmonia urbanística amb l’entorn, com ara el color (un de sol, però qualsevol, no només color crema com fins ara) o material (ventall molt més ampli).
Sancions de fins a 3.000 euros
En cas d’irregularitats continuades o greus l’Ajuntament pot ordenar mesures provisionals com la suspensió de la llicència, la retirada total o parcial d’elements de la terrassa, el precinte d’elements o la reducció de l’horari de tancament. Es preveuen infraccions lleus, greus i molt greus amb sancions de 100 a 3.000 €.
Comentaris