capgros.com/ACN

Més de mil expresos maresmencs del franquisme sol·liciten indemnitzacions

El Maresme és la quarta comarca en nombre de sol·licituds de tot Catalunya

Més de mil expresos polítics del franquisme de la comarca del Maresme, concretament 1.249, ja han presentat sol·licituds al Govern per rebre indemnitzacions. Així, el Maresme és la quarta comarca en nombre de sol·licituds, després del Barcelonès (10.603), el Vallès Occidental (2.532) i el Baix Llobregat (1.743).

Fins al moment, el Govern ha rebut fins al moment 36.627 sol·licituds de tot Catalunya, de les quals ha resolt 30.561 –un 83%-. Aquestes sol·licituds van ser presentades a partir de l'any 2000, quan el Govern va decidir ampliar les indemnitzacions concedides pel govern estatal als expresos polítics del franquisme. El període es va tancar el maig del 2002, però encara va ser reobert excepcionalment fins a mitjan 2003 per una ampliació del límit d'edat dels sol·licitants. Aquest nou criteri va permetre que els que fossin menors de 65 anys l'any 2000 poguessin optar també a aquests ajuts, un total de 691 sol·licituds.

A més a més, aquest agost passat, el Govern va incloure el període de la Guerra Civil dins els criteris de concessió d'indemnitzacions als expresos polítics del franquisme amb la voluntat de donar compliment a les demandes fetes per diverses associacions d'excombatents i després d'haver revisat els supòsits per accedir a les indemnitzacions i validar la viabilitat d'aquesta ampliació.

Segons els càlculs fets prèviament, uns 5.000 presos més es beneficiaran d'aquests nous ajuts, fet que farà que el percentatge d'expresos que ho han sol·licitat i que rebran indemnitzacions passin d'un 46% a un 60% aproximadament. La resta han estat denegats. Actualment, de les sol·licituds presentades, el 46% s'havien resolt favorablement i la resta s'havien desestimat.

Les indemnitzacions arriben als 46 milions d'euros
Fins aquest agost, l'import comptabilitzat en concepte d'indemnitzacions per expresos del franquisme era de 42.344.493,13 euros, fet que augmentarà fins a gairebé 46 milions d'euros amb la darrera revisió. Cada indemnització es calcula segons el temps acreditat de privació de llibertat. Així, per al període que va fins al sisè mes es reben 901,52 euros i a partir del setè la indemnització és de 168,28 euros per mes fins a un màxim de 6.010,12 euros, que corresponen a tres anys.

Han pogut sol·licitar aquesta indemnització les persones que havien patit privació de llibertat per actes amb intencionalitat política durant la Guerra Civil i fins a les dates recollides per la Llei d'Amnistia del 1977, i també ho van poder poden fer els vidus, fills amb disminució i, en cas de mort de la persona sol·licitant, els seus hereus.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive