Milers de palestins acudeixen avui dijous dia 5 als 534 col·legis electorals a Cisjordània i la franja de Gaza per celebrar les primeres eleccions municipals a la zona des de 1976 (1954 en el cas de Gaza), que han d'escollir els regidors de 84 ajuntaments. El coordinador de Serveis Personals del Consell Comarcal del Maresme, sociòleg mataroní Jordi Merino, que es troba justaments aquests dies a Palestina participant en una missió d'observació internacional per a contribuir al dret a la democràcia local a Palestina, va contestar ahir a la nit via correu electrònic les preguntes de capgros.com. Merino és a Palestina com a membre del Consell Comarcal gràcies a una iniciativa va a càrrec del Fons Català de Cooperació i Desenvolupament (FCC), que és membre de la Xarxa Europea de Municipis per la pau al pròxim Orient (creada 2003).
Quina és exactament la vostra missió a la zona?
Des de la Xarxa de Municipis per la Pau es considera que és important les votacions locals perquè és on la gent sent més pròxima les coses i pot treballar per aconseguir-les, tot i que les municipalitats palestines tenen molt poques competències -aigua i llum i alguna cosa més; la resta penja dels ministeris de l'Autoritat Palestina-.
Per això i per garantir unes votacions transparents, democràtiques i amb el recolzament d'autoritats locals europees s'ha muntat aquesta missió d'observació durant tota aquesta setmana, ja que aquesta xarxa es conscient de la necessitat de la intervenció i presència de la comunitat internacional. La nostra màxima intenció és la construir ponts i no murs.
Quantes persones composen aquesta missió?
Són 75, de les quals hi ha una delegació catalana de deu persones. No hi ha representació de la resta de l'Estat, la gran majoria són francesos, i uns petits grups d'holandesos i italians. La delegació catalana està ubicada a Jerusalem i hem estat aquest dies per la zona de Ramallah i El-Bireh treballant.
Què és el que heu fet exactament aquests dies?
Durant aquesta setmana ens hem dedicat a reunir-nos per tal de treballar amb els ministres i responsables de l'autoritat palestina, i entre les diferents delegacions per a treballar el procediment d'observació que es realitzarà demà. La nostra delegació, la catalana, farà l'observació a alguns municipis de la zona d'Hebron i Betlem, els quals hem volgut passar avui per veure els col·legis, s'hi hi havia material, i com es respirava. Demà és el que se'n diu el "segon procediment", ja que hi ha tres etapes de votació segons les zones i els volums de les ciutats. Es creu que la darrera fase serà per les legislatives al juny.
Com us ha acollit l'Autoritat Nacional Palestina?
Ens ha rebut molt bé, i s'ha mostrar molt participativa i ha donat molt bon suport a la nostra missió, la qual consideren molt important per a garantir que el poble palestí pot realitzar unes eleccions locals lliures, transparents i democràtiques.
Es tracta d'uns comicis que han atret molt menys l'atenció internacional.
Sí, en aquest comicis hi ha molt poca presència d'observadors, no és com en els passats comicis presidencials on hi van haver moltes injeccions fins i tot econòmiques. Aquest cop només hi ha oficialment la nostra missió i les injeccions econòmiques d'Itàlia i Finlàndia per a poder ajudar a pagar totes les costes del procediment electoral, ja que hi treballaran demà prop de 20.000 persones entre policies, presidents de taula (ja que no són escollits), treballadors de l'autoritat palestina o de les municipalitats, i observadors d'ONG's i els oficials. En aquests comicis la comunitat internacional no els ha donat la importància que és mereix.
Com viu el procés la població palestina?
El que és cert és que durant tota la campanya la lluita armada ha parat i ha generat una il·lusió molt important a la comunitat palestina, que pot escollir els seus representants, i començar a posar fil a l'agulla en molts dels problemes quotidians, que són els que més els molesten. Això no deixa de ser un context polític complicat i ningú sap com quedarà Palestina després d'aquests comicis, això si tothom espera petitets canvis que ajudin a anar avançant.
Es diu que Hamàs serà un dels grans beneficiats de les eleccions, a les quals es presenta per primera vegada.
Per descomptat la premsa internacional augura un augment de les persones associades a Hamas en les zones properes al mur. El que si que diu la població palestina és que Hamas és una organització que compleix i que no posarà cap pega en aquests comicis, és més s'hi presenta i vol jugar d'aquestes eleccions.
Paral·lelament, la construcció del mur entre Israel i els territoris ocupats segueix endavant...
Sí, a la zona propera als murs les obres continuen i s'intensifiquen els controls de mobilitat, en el mateix escenari d'etapa tranquil·la, viscuda a la manera d'aquí... Tothom espera que demà els militars israelians no siguin severs i permetin unes votacions de les zones ocupades sense complicacions.
Com s'han preparat aquestes eleccions palestines?
Avui [ahir pel lector] ha sortit a la premsa una campanya sobre com s'ha de votar i el que s'ha de complir. Els col·legis obriran a les 7 del matí i tancaran a les 7 de la tarda, les cues es faran fora dels recintes, els candidats poden donar vots a fora dels recintes (no hi ha jornada de reflexió), i que s'ha intentat complir en les llistes de candidats amb una representació del 20% de dones.
Comentaris