D'esquerra a dreta, Sabaté, Esteban i Vida, a la roda de premsa
D'esquerra a dreta, Sabaté, Esteban i Vida, a la roda de premsa

V. B.

Materials ‘intel·ligents’ per ajudar a les persones dependents

Unes jornades estudiaran si les noves tecnologies aplicades als teixits poden millorar la qualitat de vida dels malalts amb algun tipus de dependència

Materials que detecten constants vitals, que reaccionen a estímuls externs, que s'il·luminen, que transmeten calor. Se'ls coneix com Smart Materials, materials intel·ligents que, gràcies a l'avenç de les noves tecnologies, cada cop tenen més aplicacions, en especial en el camp dels teixits. La Fundació Hospital i el centre tecnològic CETEMMSA volen estudiar si aquests materials poden millorar la qualitat de vida de les persones afectades per alguna dependència. Per això, han organitzat unes jornades destinades a malalts, familiars, cuidadors, personal sociosanitari i industrials, que constaran de quatre sessions entre el 10 d'octubre i el 21 de novembre. Les jornades compten amb la col·laboració de l'Obra Social de La Caixa, que aporta 4.000 euros per sufragar-ne les despeses.

La presidenta de la Fundació Hospital i regidora de Sanitat, Carme Esteban, el director de CETEMMSA, Albert Vidal, i el director de La Caixa a l'àrea del Maresme, Xavier Sabaté, han presentat aquest matí a la Fundació Hospital les jornades “Smart material i dependència”. Esteban ha explicat que l'objectiu d'aquestes trobades és que “el sector privat visualitzi les necessitats de les persones amb dependència i desenvolupi eines per fer més còmode la seva vida”. Vidal ha assegurat que avui dia la tecnologia pot “impactar en la qualitat de vida de les persones” i, coincidint amb la regidora, ha destacat que volen que “aquest sector amb necessitats especials (les persones dependents) posi en relleu com creu que la tecnologia el pot ajudar”. És a dir, conèixer de primera mà les necessitats de les persones afectades i els seus cuidadors.

Tot i que CETEMMSA està especialitzat en desenvolupar teixits i materials intel•ligents, Vidal ha assegurat que “encara no saben” com aquests materials poden ajudar als malalts amb dependència. “Precisament aquest és el motiu pel qual creem aquestes jornades”, ha afegit. Tot i així, tant Vidal com Esteban han ofert alguns exemples de possibles aplicacions, des de teixits que regulin la temperatura de les cadires de rodes (“caloroses a l'estiu i fredes a l'hivern”, ha dit Esteban), fins a microsensors inserits a la roba que enviïn als cuidadors, per transmissió inhalàmbrica, informació sobre la temperatura corporal del pacient.

Trobar productors
Un cop s'analitzi quins productes són viables per a les persones dependents, caldrà trobar productors, industrials, interessats en desenvolupar-los. El director de CETEMMSA ho veu factible ja que, per un costat, els industrials necessiten innovar en producte “més que mai”; per l'altre, les persones amb dependència són “cada cop més reconegudes” i conformen un “mercat emergent” que acceptaria aquests productes innovadors.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive