El mercat no sedentari de Plaça de Cuba. Foto: Joan G.Jané
El mercat no sedentari de Plaça de Cuba. Foto: Joan G.Jané

Mataró vol fomentar el producte fresc a domicili per fer front al confinament

El decret de l'Ajuntament que obliga a tancar els mercats per evitar el contagi vol fomentar canals de comanda i servei a domicili.

El decret de l'Ajuntament de Mataró que acorda tancar els mercats municipals per risc de contagi contempla una altra possibilitat, la de poder impulsar la venda a domicili d'aquest tipus de productes. La idea del decret és fomentar l’establiment de canals de comanda i servei a domicili entre la ciutadania i els paradistes de proximitat, els pagesos de la comarca del Maresme que venen els seus productes en els mercats de Mataró sota la marca Collits a casa. En aquest sentit, una vintena d’aquests productors ofereixen ja aquest servei de comandes i servei a domicili. Mataró té un web des d'on es pot consultar quins productors (identificats segons els seus mercats habituals) tenen en marxa aquest servei.

Crítiques d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos ha denunciat que hi ha ajuntaments, com el de Mataró, que impedeixen els mercats de productes frescos a l'aire lliure d'aforament inferior a 1.000 persones, com a mesura de prevenció per evitar la propagació del coronavirus. El sindicat considera que la decisió municipal contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d'estat d'alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles. Unió de Pagesos considera que aquesta prohibició "perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l'accés als aliments". En aquest sentit, l'organització agrària demana a aquests consistoris que rectifiquin, de la mateixa manera que ho han fet altres com els de Lleida, Vilanova i la Geltrú o Montblanc.

Unió de Pagesos recorda que és el mateix ajuntament el que "ha de garantir la igualtat de tracte entre establiments i parades de productes frescos", i "ha de gestionar els mitjans materials i humans necessaris perquè es donin tant les garanties de subministrament com les garanties de salut pública", ja que, en cas contrari, "els paradistes afectats hauran de ser indemnitzats per les entitats locals", segons sosté el sindicat.

Unió de Pagesos demana als municipis que "facin un esforç" i "deixin fer els mercats de productes frescos fins i tot en llocs on cal posar mesures de control per dosificar l'aforament als espais". L'organització agrària considera que "no té sentit que la ciutadania pugui entrar en espais tancats de les grans superfícies dosificats de manera privada i no tingui accés a comprar en espais oberts, on podria tenir un control exercit per part del municipi o amb el suport d'altres agents de l'autoritat si els ajuntaments ho demanen a l'autoritat competent, tal com estableix el Reial Decret d'estat d'alarma".

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive