Un pis en lloguer a Mataró
Un pis en lloguer a Mataró

Mataró vol que s’apliqui la llei que limita el preu dels lloguers

El Ple es compromet a aplicar a Mataró la llei que preveu topalls per als preus dels contractes de lloguer d’habitatges

El Ple Municipal de Mataró va aprovar el text d’una proposta de resolució presentada per ERC i esmenada pels dos partits de govern (PSC i En Comú Podem) per tal que la ciutat apliqui el topall en els preus dels lloguers que emana de la llei aprovada pel Parlament. El text insta l’Ajuntament a habilitar mecanismes i seguiment per a l’aplicació de la llei. Junts s’hi va abstenir i Ciutadans va votar-hi en contra. 

La llei amb la que Mataró es vol comprometre es va aprovar el passat 9 de setembre amb els vots a favor de JxCat –que inicialment havia presentat diverses esmenes-, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates. L'aprovació de la regulació va ser possible després d'un acord 'in extremis' entre el Sindicat de Llogaters, JxCat, ERC, CatECP i la CUP. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) no va avalar bona part de la llei en creure que alguns dels articles contradiuen la Constitució i l'Estatut

Mataró forma part de la seixantena de municipis d’arreu del país als quals la llei dona inicialment cobertura. Així mateix, la nova llei fixa en cinc anys el període màxim per mantenir sense revisar la classificació d'una zona amb aquestes característiques, a través de l'índex de preu de lloguer. També preveu excepcionalitats excloent per exemple els habitatges amb rendes anteriors al 1995, els de protecció oficial o els destinats a polítiques socials. 

D'aquesta manera, la renda que es pacti a l'inici del contracte no podrà superar el preu de referència per a un lloguer en circumstàncies semblants; ni tampoc, amb excepcions, podria apujar-se el lloguer en cas que l'últim contracte, si fos dels darrers cinc anys, fos molt més baix.

A la Taula de treball d'Habitatge

El text aprovat recull que “el Govern municipal portarà, com a primer punt a la Taula de treball d’Habitatge, la nova llei esmentada, amb l’objectiu de marcar l’estratègia, per exigir que Mataró sigui ratificada com a “Àrea amb mercat d’habitatge tens i iniciarà una ronda de contactes amb els equips de govern de les ciutats i pobles del Maresme, així com, amb el Consell Comarcal, per alinear a tothom en l’exigència d’aplicació de la llei, partint que és un problema generalitzat arreu del país”.

El Govern Municipal, de retruc, de l’acord, “informarà a la ciutadania dels seus drets en aquesta qüestió, mitjançant el nou Servei Integral de protecció a l’habitatge, l’oficina de consum o qualsevol altre departament de l’administració local i establirà un seguiment periòdic en el sí de la Taula d'Habitatge, per garantir el bon funcionament i aplicació de la nova normativa”.

 

Comentaris (1)

Miro Fa 1 any
Ja solament falta que es demani limitació dels salaris dels regidors i dels impostos als ciutadans. Que això ho feu molt malament perquè sou vosaltres els que heu de fer sense ver ginyes

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive