Maria Coll

Mataró viu l’estiu més calorós dels darrers vint anys

El creixement de la ciutat és una de les causes de l’increment de les temperatures

L’agost arriba al seu punt i final, i segons els meteoròlegs, també la calor. Aquest ha estat l’estiu més calorós dels darrers vint anys. Fins i tot, s’han batut rècords. El 12 i el 13 d’agost la temperatura màxima a Mataró va ser de 36ºC, una xifra que no s’assolia des de feia dues dècades.

Però aquest cop la calor ha arribat acompanyada d’una petita oscil·lació tèrmica, les mínimes sempre han voltat els 26ºC, i d’una extrema sequedat. Durant tres mesos només ha plogut dos dies, deixant quantitats d’onze litres per metre quadrat. Tempestes curtes i espectaculars, però poc quantioses per a poder evitar futurs problemes d’aigua i crear una sensació de fresca. Una sequedat completament contrària a l’any passat, el qual va passar a la història com el segon més plujós del segle.

Els metereòlegs anuncien que aquest cap de setmana podrien baixar les temperatures, fenomen que si es produís posaria punt i final de forma definitva a l’onada de calor. Però les altes temperatures sofertes aquest estiu podrien tenir conseqüències aquests propers mesos. “Les altes temperatures del mar i els aires freds podrien provocar fortes tempestes aquesta tardor, potser no plourà més del que és habitual, però si de forma més violenta”, pronostica el metereòleg, Ramon Banchs. De fet, els darrers anys ja s’ha observat que fenomens com les pedregades cada cop són més freqüents i els trossos de gel de tamany més gran.

Els pronòstics pels propers anys tampoc no són gaire optimistes. El calentament del planeta sembla evident, però a nivell local hi ha altres elements que afecten a l’increment de les temperatures. “La contaminació, l’asfalt, el ciment i el creixement de Mataró dins el seu espai físic, tant horitzontalment com verticalment, fan que les temperatures en aquesta zona augmentin”, explica Banchs. Inevitablement les ciutats genen més calor, la densitat de l’espai no permet que circuli l’aire. Una teoria que justifica perquè a Barcelona ciutat sempre tenen uns graus més de temperatura que a altres zones o ciutats pròximes, com és Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive