Mataró, com a ciutat dins de l'àmbit metropolità, hauria de ser considerada zona tarifària 2, i no 3, dins de l'Autoritat del Transport Metropolità. Es tracta d'una reclamació que la ciutat exigeix des de fa molt de temps, amb l'objectiu d'abaratir el transport públic que connecta la capital del Maresme amb Barcelona. L'Ajuntament ho ha tornat a demanar de nou a la Generalitat i a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), en aquest cas amb una Declaració Institucional presentada pel PSC i ERC i que ha obtingut el suport majoritari de la Junta de Portaveus.
En concret, el document exigeix a l'ATM l’aplicació de la zona tarifària 2 per a Mataró, que actualment té el seu límit a Cabrera de Mar, municipi adjacent a la capital del Maresme. L'objectiu seria "d’acabar amb els actuals greuges comparatius amb els municipis de l’Àrea Metropolitana i com a reconeixement a la nostra capitalitat de comarca i realitat metropolitana", com diu el text. Cal recordar que el sistema tarifari actual és desequilibrat: de Montgat a Castelldefels, s'hi pot viatjar dins la zona 1, quan la distància entre els dos municipis és més gran que la que separa Mataró de Barcelona.
L'objectiu seria "d’acabar amb els actuals greuges comparatius amb els municipis de l’Àrea Metropolitana i com a reconeixement a la nostra capitalitat de comarca i realitat metropolitana"
Ser zona 2 abaratiria notablement els títols de transport de Mataró a Barcelona respecte a l'actual zona 3. Per exemple, la T-Usual (viatges il·llimitats durant un mes) pasaria de costar 75,60 euros a 53,85. El títol senzill, de 4,50 a 3,40 euros. Són dos exemples dins del nou sistema de títols de transport integrat, que s'ha estrenat aquest 2020 i que inclou nous models com la T-Casual (10 viatges unipersonals), la T-Familiar (8 viatges multipersonals) i la T-Casual, que substitueixen la T-10 o la T-Mes, entre d'altres.
Aquest sistema, pensat per premiar els usuaris habituals de transport públic (la T-Usual suposa una rebaixa important respecte a la T-Mes) i alhora penalitzar els esporàdics (encariments de títols com la T-10, ara T-Casual) també és criticat per l'Ajuntament de Mataró. En la declaració institucional, reclamen que es resolguin diverses problemàtiques que se'n desprenen. Consideren que és positiu per a la mobilitat de Barcelona i els seus entorns més immediats, però que en el cas de Mataró i el Maresme calen altres mesures compensatòries, com ara una millora dels autobusos interurbans, davant del col·lapse que pateixen avui serveis com l'Expres.cat (les línies E.11.1 i E.11.2 no donen a l'abast). La línia R1 de Rodalies també està saturada, i alhora no ofereix un servei prou fiable.
La declaració recorda en aquest sentit que un estudi del RACC alerta que amb aquests els d’ocupació la R1 i els busos exprés no podran absorbir la demanda potencial d’uns 2.487 usuaris més, afectats per les restriccions de la zona de baixa emissions de Barcelona, que limita l'entrada de vehicles contaminants. "Per tant, una major demanda per l’incentiu de la baixada de preus als viatgers usuals tampoc no podrà ser absorbida", recorden.
Comentaris