Mataró tindrà des d'aquest mes de maig una oficina de turisme per mostrar als visitants els atractius de la ciutat. L'espai estarà situat a la planta baixa de l'edifici de l'Ajuntament i es preveu que tingui dues subseus: un estand ubicat a la platja i una altre al centre comercial Mataró Park. Aquesta mesura s'inclou en les diferents accions previstes en el Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social (PDES) que s'han incorporat al Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2006, i que han presentat avui en roda de premsa la primera Tinent d'Alcalde, Pilar González, i la regidora de Promoció Econòmica, Alícia Romero. Les accions se centren principalment en tres àmbits: la promoció de la ciutat, la millora de la competitivitat del sector tèxtil local i la lluita contra el fracàs escolar. Una part substancial d'aquestes iniciatives es finançarà amb la partida de 600.000 euros provinent del romanent de la liquidació dels pressupostos municipals de 2005 que s'ha destinat al PDES.
L'àmbit de promoció de la ciutat compta amb un pressupost de 147.000 euros que es destinaran, en primer lloc, a l'obertura del mencionat punt d'informació turística, prevista per aquest mateix mes de maig. Les restants estratègies de promoció que endagarà l'IMPEM seran, per una banda, la signatura d'un conveni amb Casa de la Música, organitzador del festival Cruïlla de Cultures, per potenciar aquest esdeveniment musical com un element de difusió de la ciutat; per l'altra, l'organització de la nova Fira Tecnològica, que se celebrarà durant la Setmana de les Noves Tecnologies.
Donar sortida als aturats del tèxtil
Per atacar la crisis del sector tèxtil, el PDES preveu una sèrie de mesures de cara a no perdre un dels grans valors de la ciutat, segons ha afirmat Alícia Romero. Les iniciatives es concreten en la contractació per part de l'IMPEM de dos assessors tèxtils que treballaran des d'aquest mateix 2006 amb un total de 30 empreses cada any (seleccionades prèviament des del Pla Estratègic del Tèxtil, elaborat per Cetemmsa), per tal d'orientar-les en camps com la externalització de la producció o la innovació.
A més, es vol donar sortida al col·lectiu de treballadors del tèxtil que han quedat a l'atur. L'objectiu és recolocar a 30 dones majors de 45 anys a altres sectors, principalment en el de l'atenció a persones amb dependència, a través de diverses accions formatives, i realitzar tallers i cursos de formació professional a 150 aturats. També s'incentivarà les empreses amb 600 euros per cada treballador excedent del tèxtil que contractin de manera indefinida. El conjunt d'aquestes activitats es finançaran a través d'una partida econòmica de 130.000 euros (108.000 provinents del romanent).
Contra el fracàs escolar
El fracàs escolar és un problema a la nostra ciutat, ha assegurat Pilar González. Per això, es destinen un total de 71.000 euros a la creació d'un pla de xoc contra aquest fenomen que vol implicar tant a alumnes com a pares, professors, entorn escolars i famílies, a partir del proper curs 2006-2007. Entre les diverses mesures previstes, hi figuren el reforçament de les tutories, principalment als curs de l'ESO, el suport a l'estudi (fora de l'horari escolar), accions formatives destinades a les famílies i accions per garantir una bona transició entre l'escola i l'àmbit laboral. A més, s'iniciarà com a prova pilot al IES Miquel Biada un model d'aprenentatge en la diversitat que, si funciona, s'estendrà a la resta de centres de la ciutat. González ha reconegut que per tirar endavant totes aquestes iniciatives caldrà més personal.
Dues turistes a la zona del Callao l'estiu passat.
Comentaris