Mataró tindrà una nova escola de primària al centre de la ciutat. El proper tancament de l'empresa Industrias Hijos de Antonio Fàbregas, situada entre els carrers Lepanto, Churruca, Gravina i Camí Ral ha donat peu a un nou projecte d'ordenació urbanística que preveu la construcció en aquest sector d'un nou quipament escolar, així com d'una cinquantena de vivendes, una plaça pública i locals comercials.
El sector que es vol desenvolupar està integrat per tres àmbits discontinus: per una banda, l'illa de 9.446 m2 que actualment ocupa la fàbrica de Can Fàbregas; per altre, una part de illa destinada inicialment a equipaments en el sector del Rengle, i que ocupa 2.630 metres quadrats; per últim, el projecte també afecta a l'illa triangular que queda entre la plaça d'Itàlia, la ronda doctor Ferran i el carrer de Marià Ribas, uns terrenys no edificables que passen a convertir-se en zona verda.
Més espai per l'escola
L'objectiu final és el d'aconseguir augmentar el nombre de metres quadrats destinats a equipaments en l'àmbit Lepanto-Churruca per tal de poder-hi ubicar una escola de primària. Per això, es reduiran el nombre de metres quadrats destinats a equipaments a la zona del Rengle i passaran a Can Fàbregas (6.128 m2). Al mateix temps, una part del sòl residencial que el Pla General preveia a l'àmbit de Lepant-Churruca es trasllada a l'illa d'equipaments del Rengle. Aquesta reducció en el sòl d'equipaments no suposarà un greuge pels futurs veïns de la zona del Rengle, segons va defensar el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert: «l'equipament pot ser el mateix, i en canvi ara aconseguirem que un dels blocs de pisos que quedava a l'extrem del Rengle quedi més unificat amb la resta». Per acabar d'aconseguir els metres quadrats necessaris per a la nova escola, uns 700 m2 previstos inicialment com a zona verda es traslladen a l'illa de la plaça Itàlia.
D'aquesta manera, en tot el sector discontinu es construiran un total de 183 habitatges, dels quals 85 aniran al sector del Rengle i la resta a la zona de Can Fàbregas. A l'àmbit Lepant-Churruca es preveu la construcció d'un edifici d'habitatges de quatre plantes, que quedarà separat de la futura escola per una plàça púbilca. Als baixos s'hi faran locals comercials així com també es construiran 180 places d'aparcament soterrat.
Pel que fa a l'escola, que serà de dues línies, es construirà aprofitant la nau principal de la fàbrica, protegida pel Pla Especial del Catàleg del Patrimoni arquitectònic de la ciutat. L'empresa municipal Pumsa ja ha adquirit la meitat indivisa dels terrenys de Can Fàbregas per un valor de vuit milions d'euros. L'adquisició s'ha dut a terme després que els representants de l'empresa demanessin, el passat mes de juliol, que l'Ajuntament iniciés els tràmits per tal de fer front al cessament de l'activitat industrial.
L'avanç de modificació del Pla General s'havia d'aprovar al ple del dia 7, celebrat després de tancar aquesta edició. Segons Vilert, durant el 2007 es duran a terme els tràmits de modificació del Pla general i al 2008 es podria iniciar la rehabilitació de la nau, un pas previ a la construcció de l'escola.
-
Un nou plantejament urbanístic
La revisió del pla General del 96 va posar de manifest la necessitat de fomentar la transformació dels teixits industrials que haguessin quedat obsolets al centre de la ciutat en nous teixits residencials i d'equipaments. En el cas de la parcel·la de Can Fàbregas, el pla general considerava insuficient que l'edificabilitat residencial no era suficient per assumir el cost de la cessió de la nau com a quipament i s'establia la possibilitat d'aconseguir la nau per expropiació, decisió que els propietaris de l'empresa van rècorrer. El Tribunal Superior de Justícia va donar la raó als propietaris en una sentència dictada al 2002. Aquesta sentència ha obligat a Pumsa a fer un nou plantejament urbanístic que passa per la modificació puntual del pla general.
Interior de l'actual empresa Fàbregas.
Comentaris