L’Ajuntament de Mataró té enllestit un pla de lluita contra el canvi climàtic a la capital del Maresme. La regidora de Medi Ambient, Quitèria Guirao, ha explicat que l’objectiu d’aquesta nova Agenda 21 és el de poder reduir les emissions de CO2 un 20% d’ara fins el 2020. Guirao ha donat una dada esperançadora, i és que entre 2005 i 2007 Mataró va passar de 643.000 tones de CO2 a 585.000, un 9% menys d’emissions contaminants. L’objectiu a llarg termini respon al Pacte d’Alcaldes contra el Canvi Climàtic, que contempla també la voluntat d’haver augmentat un 20% l’ús d’energies sostenibles. S’ha parlat de poques concrecions respecte el nou pla d’acció que s’ha d’aprovar en el proper ple d’octubre, entre les que hi ha l’intent de fer arribar el tub verd al sector privat.
La regidora ha recordat que l’anterior Agenda 21 local, desenvolupada entre 1999 i 2008, va complir-se “al 80% de les seves accions”, i que el resultat es va traduir en “menys consum d’aigua, polítiques energètiques com el tub verd, la preservació dels tres terços de la ciutat i la millora de la qualitat acústica”, entre d’altres aspectes. L’objectiu del nou pla d’acció és el de “reduir unes 25.000 tones” derivades del consum energètic dels equipaments municipals, l’enllumenat públic i els semàfors, els vehicles municipals i transport públic, o la gestió i tractament de residus i els cicles de l’aigua. Guirao ha fet una defensa de la lluita per l’energia sostenible. La regidora ha explicat que tenen la intenció d’entrar en el sector privat per millorar la reducció de les emissions de CO2 i l’ús de l’energia sostenible, així com incidir en la societat en la lluita contra el canvi climàtic.
Per formular les accions a dur a terme fins el 2020, Ricardo Baró, cap de serveis, ha explicat que han fet una diagnosi de la situació actual, on destaca la reducció d’un 8’7% en el consum energètic, la reducció en emissions ja citades o el consum d’aigua que en vuit anys (2000-2008) s’ha reduït un 15’8%, situant-se amb un consum de 103’7 litres de promig quan a Catalunya la mitjana és de 157. Pel que fa als residus domèstics recollits de forma selectiva, Mataró recull un 35’2%, per sobra la mitja catalana de poc més del 33%. Per contra, els nivells de soroll són la dada que menys agrada a Baró, que ha situat en 69’3 dBA, superior a l’objectiu que tenen marcat de 65 dBA. El Pla preparat té nou línies estratègiques sota les quals hi ha 36 programes d’actuació que tenen 67 accions o objectius a dur a terme.
El pressupost estimat per a les actuacions a curt termini del Pla de Lluita (71 actuacions en el període de 2009-2012) està sobre els 13.717.460 euros. Una xifra a la que li falten alguns conceptes que encara no són valorables com les associades a personal d’administració, inversions que depenguin d’altres administracions, les despeses mediambientals incloses en projectes d’obra nova globals, el cost d’actuacions en els que s’ha de definir el projecte concret a desenvolupar o el cost d’actuacions derivats d’estudis previs.
Ricardo Baró i Quitèria Guirao durant la roda de premsa
Comentaris