L'Ajuntament no tallarà aquest any el carrer Sant Josep en motiu del Dia sense cotxes. El consistori, que s'ha tornat a adherir a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebra des del passat dissabte dia 22 i fins el dissabte, dia 29, ha decidit renunciar a la iniciativa que més polèmica ha aixecat els últims anys: el tall de circulació en un tram del carrer Sant Josep per tal de conscienciar els ciutadans sobre l'ús del transport públic i sobre l'impacte en el medi ambient que suposa l'ús del cotxe privat.
"Els problemes pel tall de circulació van distorsionar la resta d'actes de la Setmana", reconeix el regidor de Mobilitat, Francesc Melero, que explica que s'ha aprofitat la crisi d'aquest model per replantejar de quina manera la ciutat pot participar en la Setmana de la Mobilitat Sostenible de forma efectiva: "Quan van començar, es va establir que es farien accions de difusió, per una banda, i accions amb una vocació permanent per tal de millorar la mobilitat en diversos àmbits", explica el regidor. "Fa vuit anys hi havia molt de camí a córrer però ara ja hem anat consolidant les millores a carrers, hem fet nous aparcaments, hem potenciat el Mataró Bus... Però ara cal tancar aquesta dinàmica i obrir un període de reflexió de cara a l'any vinent", afegeix.
Per aquest motiu, el govern municipal es planteja aquesta edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible com un impàs i s'ha limitat, enguany, a donar suport a les iniciatives que impulsen diversos organismes i col·lectius ciutadans. Així, el programa d'activitats en motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible es fa ressò de la campanya de promoció del transport públic que du a terme el Mataró Bus, del concurs fotogràfic que organitza la Federació d'Associacions de Veïns (FAVM) i dels tallers d'acústica per a estudiants de secundària que organitzen conjuntament el Servei de Ciutat sostenible i l'Institut Municipal d'Educació (IME). A més, s'han afegit al programa un seguit de propostes que permeten descobrir la ciutat a peu, com ara la ruta audioguiada, les visites a la Fundació Jaume Vilaseca o el recorregut per les places del centre de la ciutat que se celebrarà aquest mateix dimecres, dia 26, a partir de les nou de la nit, i que promou Comerç Mataró Centre i Actua.
Paral·lelament, les entitats que formen part del Consell de Mobilitat començaran a treballar sobre la possible nova orientació que s'ha de donar a la participació de Mataró en la Setmana de la Mobilitat Sostenible. "S'han de buscar alternatives al transport privat, tot i que està clar que la gent el necessita i que el seu ús no s'ha de castigar", diu Melero, que apunta com una de les prioritats del seu departament "veure que podem fer per fer guanyar adeptes al transport públic".
El Bicing a Mataró
Una de les possibilitats que el regidor de Mobilitat té sobre la taula és la del Bicing. Melero reconeix que el govern municipal ha pensat implantar un sistema de lloguer de bicicletes similars al que ja s'ha implantat a Barcelona, però afegeix que aquesta és una opció "que s'està estudiant". Abans, segons Melero, caldrà garantir la qualitat del transport i, sobretot, "treballar per trobar espais més segurs a la ciutat".
-
Actuacions durant el 2007
L'Ajuntament ha programat durant el 2007 diverses accions per implementar la mobilitat sostenible (algunes pendents d'execució). És el cas del nou espai per a bicicletes dins la reurbanització de l'Avinguda Amèrica, la instal·lació de bandes reductores de velocitat i d'una càmera de control de trànsit a la Porta Laietana. A més, ha posat en marxa els aparcaments de la plaça d'Occitània i del parc de Cerdanyola i estudia crear-ne dos més al carrer de Càceres i al parc del Palau, respectivament. Una altra mesura destacada és la creació de les «zones 30», amb limitació de velocitat a 30 km/h en àrees de circulació de baixa intensitat. Des del març, es pot consultar l'estat de la circulació en temps real a la web municipal.
Parada de l'autobus a la Ronda Cervantes
Comentaris