Un antic repartidor d’aigua que resta quasi ocult per la majoria de la gent, que segurament ignora què eren aquests elements de repartiment hídric i on estan ubicats els que encara queden dempeus, tindrà com una nova vida a Mataró. Aigües de Mataró comença obres de rehabilitació del repartidor del carrer del Bisbe Mas, a tocar de la cèntrica plaça dels Bous. El repartidor de la Mina Trinxeria.
L’objectiu de l’empresa municipal d’aigua, en el marc del seu centenari, és la recuperació d’aquest espai, tant del repartidor com l’espai exterior on s’ubica, per posar a l’abast de la ciutadania aquesta peça històrica, facilitar la seva visita i donar a conèixer el funcionament dels sistemes de distribució de l’aigua a la ciutat. El sistema de repartiment d’aigua a través de mines va ser habitual, des de finals del segle XVIII fins a principis del segle XX.
El repartidor en qüestió és el de l’antiga Mina Trinxeria, que s’encarregava de dotar de la quantitat d’aigua assignada a les finques dels entorns. L’aigua era mesurada amb plomes, una unitat antiga de mesurament dels cabals d’aigua.
L’espai
L’espai que es rehabilitarà inclou una construcció d’estil modernista que forma part del patrimoni històric de la ciutat. Es tracta de la caseta del repartidor, una petita construcció amb una coberta de volta apuntada de rajola vermella on se situa el repartidor pròpiament dit. A partir de l’aigua provinent de la mina i que es canalitzava a través d’aquest edifici, es feia la distribució entre els respectius propietaris, en proporció a la mesura que tenien contractada. A l’estructura, s’hi poden veure les diferents caixes d’aforament, amb tantes plomeres contractades com aigua venuda en propietat “preferent” hi havia. El repartidor també disposava d’una sobreeixida a la canal de reg.
El projecte contempla la restauració de l’espai tot respectant els elements originals i una modificació de la façana exterior que dona al carrer del Bisbe Francesc de Paula Mas, per permetre la visibilitat de la construcció de la caseta i els seus elements des de l’exterior.
Aquest espai es podrà obrir ocasionalment al públic per ser visitat. Les obres de rehabilitació tenen un cost de 52.688,86 € iva inclòs, han estat adjudicades a Rehatec obres i restauracions, SAL i tenen una durada prevista de 8 setmanes.
Comentaris (1)