L'estrena del documental audiovisual "27-G Bandera Blanca", que explica l'entrada de les tropes nacionals a la ciutat de Mataró el 27 de gener de 1939, va tenir un gran èxit d'assitència. El teatre Monumental presentava un aspecte formidable amb una audiència de totes les edats i condicions. El periodista de Televisió de Catalunya Eduard Boet va ser l'encarregat de presentar la projecció, que també va comptar amb un petit parlament de Mateu Ros, editor de Capgròs i del President del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera.
Ros va recordar que l'acte s'emmarcava dins els actes de commemoració del vintè aniversari de l'empresa CapGròs, mentre que Graupera va premiar la iniciativa del reportatge, que aporta noves dades sobre el final de la Guerra Civil a Mataró, a partir de testimonis i documentació inèdita.
Un documental sobre el final d'una guerra
El documental, obra de quatre joves periodistes de la ciutat -Maria Coll, Aina Fernàndez, Ramon Radó i Joan Salicrú- explica els fets que van ocòrrer a la ciutat de Mataró entre els dies 26, 27 i 28 de gener del 1939, quan les tropes franquistes van ocupar la ciutat. Aquest dimarts farà 65 anys.
El treball, que té una durada de 50 minuts ha necessitat de dos anys de gestació i sis mesos intensos de gravacions per a finalitzar-se i se n'ha fet una edició en DVD. El proper dimarts 27 de gener a les 22.10 es podrà veure a Televisió de Mataró.
Posteriorment a la projecció es va encetar un debat amb la directora Maria Coll i els historiadors Pelai Pagès i Manel Salicrú. Durant aquest es van viure escenes emocionants, com el cas d'un antic oficial de l'exèrcit republicà que va estar a Mataró en el moment de l'ocupació feixista o quan es van recordar alguns dels polítics mataronins que van ser afusellats per les autoritats franquistes, com ara Joan Peiró o Josep Abril. Feia molts anys que a Mataró no es vivia un debat amb tanta audiència on es parlés obertament sobre què va passar el dia 27 de gener del 1939 i els mesos previs i posteriors. Es va recordar el malson de la guerra, però amb la voluntat de mantenir la tan reclamada memòria històrica.
Comentaris