Comandaments de la Policia Local de Mataró, amb l'alcalde i el regidor de Seguretat
Comandaments de la Policia Local de Mataró, amb l'alcalde i el regidor de Seguretat

capgros.com / ACN

Mataró proposa canvis a la Policia Local per combatre un absentisme laboral del 20%

Les dades d'absentisme s'enfilen fins al 35,2% pel que fa als agents del torn de nit, segons dades de l'Ajuntament de Mataró

L'any 2021 es va registrar un absentisme el 2021 del 19,9% a la Policia Local de Mataró, segons dades de l'Ajuntament, que s'enfilen fins al 35,2% pel que fa als agents del torn de nit. El regidor de Seguretat, Juan Carlos Jerez, diu que la nocturnitat té afectacions sobre la salut i creu que la "rigidesa" de l'organització explica part de les dades. En aquest sentit, planteja fer canvis estructurals que s'haurien de negociar amb la part social, durament enfrontada amb la cúpula política. La situació genera moltes tensions entre el consistori i la plantilla: el Sindicat de Policies Locals ha demanatla dimissió del regidor per airejar unes dades que considera falses i atribueix part dels problemes al clima laboral.

El sindicat majoritari ha demanat la dimissió del regidor de Seguretat

L'anàlisi de les dades sobre absentisme a la Policia Local de Mataró indica que mentre el torn del matí se situa per sota de la mitjana (20,3%), la resta de franges horàries incrementen l'índex d'absentisme a mesura que avancen les hores del dia. Així, a la tarda l'absentisme és del 29,9%; en l'anomenat quart torn (19 h a 3 h) arriba fins al 31,8% i a la nit al 35,2%. Joan Carlos Jerez detalla que aquestes dades han anat en augment en els darrers anys i que Mataró ja està per sobre de les xifres d'absentisme d'altres poblacions similars de les comarques de Barcelona. "Tenim un problema i és evident", es lamenta el regidor, que es proposa afrontar-lo malgrat les tensions existents amb els representants sindicals.

La principal diferència entre les parts és en l'anàlisi subjectiu de les dades i en les solucions a implementar. Per Jerez, part dels problemes de salut tenen l'origen en la feina pròpia del torn de nit i proposa canviar els criteris d'accés i permanència al torn. Actualment són places fixes i indefinides i sempre són els mateixos agents els que hi treballen sense possibilitat de rotació. Aquesta realitat, explica el regidor, xoca també amb els "expectatives" dels agents més joves que "entren normalment al torn de tarda" i saben que els costarà molt passar al torn de nit, on es cobra un complement econòmic a la nòmina superior a la resta d'agents, o al torn de matí, on la conciliació familiar és més fàcil, per culpa de la "rigidesa" de l'organització.

La Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

La Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

"Cal treballar la implicació del policia amb el servei", afirma Jerez

D'altra banda, Jerez creu que també hi ha una part de l'absentisme que s'ha de treballar amb coses que no tenen "res a veure" amb els metges: "Tots hem vist pel·lícules on el policia surt a treballar després de rebre un tret. Això hauria de passar, però quan amb una grip el policia pot venir a treballar o no i opta per no fer-ho, cal treballar la implicació del policia amb el servei". Amb tot, l'Ajuntament demana a la part social obrir un debat però per ara ha topat amb l'enuig del sindicat, que nega les dades d'absentisme que dona l'Ajuntament i diu que estan falsejades amb l'objectiu d'intentar "desprestigiar" la plantilla: "És lamentable, però podem constatar que la mentida s'ha convertit en la seva manera habitual d'expressar-se".

Segons el sindicat, Jerez ha airejat "dades falses" en relació amb l'absentisme "per intentat tapar la seva pèssima gestió, derivant la responsabilitat al cos com si la cosa no anés amb ell". Amb tot, consideren que bona part dels problemes rauen un en clima labora enrarit que ha provocat "problemes gravíssims" de salut a la plantilla. Una de les crítiques recurrents del sindicat és l'existència de casos "d'assetjament laboral" i retreuen a l'Ajuntament no haver fet "res" en els darrers anys per intentar solucionar-ho. "S'han fet accions per millorar la situació laboral, però tenen el recorregut que tenen", respon el regidor, que insisteix en la veracitat de les dades i en la necessitat de fer front al problema posant sobre la taula tots els possibles factors que hi hagin pogut influir.

Comentaris (15)

Totsparlen Fa 2 anys
Si ho he llegit be, el nus del problema es que el torn de nit s'ha transformat en un xiringuito pels que porten tota la vida al cos de la policia municipal, mes diners i menys feina si et fas el malalt... d'aixo el sindicat no diu res... ara be, molt malament pels politics (tots) que han deixat que la cosa arrivi a aquest punt any rera any.
Rafael Fa 2 anys
Una vergüenza, ninguna empatía hacia las personas que lo pasan mal, parados, crisis, covid,etc...Ellos siguen cobrando aunque que se hunda todo y cuando los necesitas no están.
Shark Fa 2 anys
Get rid of the councillor ......or get rid of the mayor......the man at the top is responsible for those below. Vote out this waste if time council even the generalitat needs to go, they are overall responsible for security and police function.
Signus Fa 2 anys
Entre l'abús dels sindicalistes tocant-se els pebrots al torn de nit i la covardia dels polítics que ho toleren (això ja fa anys que succeeix), estan els polices (pocs) de debò que treballen i carreguen amb la llufa. La policia de Mataró està podrida des de fa anys i els politics ho saben i només s'han amagat i donat prebendes quan coneixien dades per fer fora algun agent tòxic.
joan Fa 2 anys
els politics toleren això perquè no ha paguen ells, aleshores els hi dona igual, si paguessin ells intentarien posar fi això i carregant-se els que no volen treballar. El problema és que els politics també es que treballen molt per no dir res i no tenen cap vocació ni professionalitat. En això coincideixen les parts enfrontades. Mentrestant el ciutadà pagant els sous immerescudament a tots. Es una pena que això no es pugui fer res per part del ciutadà perquè això clama el cel
Anònim Fa 2 anys
Tan difícil és comprobar que las bajas médicas son reales, es decir no se acojan a lo de siempre depresión porque para a la mayoría de personas el trabajo es un esfuerzo y seguro que bastante más mal pagado que el oficio de policia, y si tienen depresión pues nada se les da un plazo para incorporarse y sino que busquen otro trabajo, la mayoría seguro que los fines de semana están de farra, y si su trabajo no les motiva pues fuera del cuerpo.
Josep Lluís Fa 2 anys
Però com es pot tenir la cara tan dura? Amb 35,2% d'absentisme al torn de nit i un 20% de mitjana i a sobre es queixen, els haurien de fotre a tots al carrer, quina poca vergonya, quina falta d'implicació, ser policia, encara què sigui municipal hauria de ser vocacional, aquests són una mena de funcionaris rancis, el millor que podria fer l'ajuntament es agafar totes aquestes pomes podrides i fotre'ls al carrer sense un duro, així els que queden anirien posant orelles. Colla de ganduls!
Inaudito Fa 2 anys
Con una bala en el cuerpo, dudo que el Sr. Jerez pudiera ir a trabajar. Nadie podría ir a trabajar. Que ejemplos tan desafortunados, los cuales desmerecen todo el resto de comentarios contra la policía que el Sr. Jerez tan pésimamente dirige. Por el bien de Mataró, hay que cesar a este individuo ya! Los policías del turno de noche tienen muchas más actuaciones de riesgo que los policías de turno de mañana, que vigilan los colegios. Sr. Jerez, el trabajo de unos y otros no es comparable.
Esther Fa 2 anys
El principL problema es un regidor incapaç de tirar endavant la seva tasca. Coincideixo amb la policia en que hauria de dimitir. Es vergonyós sortir a la premsa tan sovint per aquest tema. Hi ha molts col-lectius que treballen amb torns, amb feines compromeses i cobrant molt menys. Uns i altres que es posin les piles. I qui no serveixi o no vulgui treballar, al carrer. Regidor inclòs
Clara hidalgo Fa 2 anys
Vaya.. Pobrecito.. Que tiene. Que trabajar. 3 meses e. Una empresa privada y se iban a a enterar
Marcos Alucino Fa 2 anys
En cualquier empresa del mundo el que coge muchas bajas va a la calle y cogen a otro. Lo quieren arreglar hechando al que esta de alta? Jajajjaa el mundo al revés

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive