"A peu, fem salut", aquest és el lema de la iniciativa impulsada pel Servei de Salut de l'Ajuntament de Mataró per tal d'estimular la pràctica de l'activitat física i reduir el sedentarisme. El consistori ha dissenyat 32 itineraris urbans distribuïts per tota la ciutat, que converteixen Mataró en un espai que pot beneficiar la salut. L'objectiu és que els ciutadans aprofitin allò que tenen més a prop i que és més senzill: sortir a caminar.
La ciutat s'ha dividit en 4 zones, en les quals s'han traçat 8 itineraris. Els recorreguts estan classificats segons el grau de dificultat: baixa (verd); lleugera (blau); moderada (taronja) i alta (vermell) i són adequats per a totes les edats. Els criteris per establir la dificultat han estat la longitud, el desnivell i el temps emprat en el recorregut així com la valoració de la freqüència cardíaca mitjana i la percepció subjectiva d'esforç.
"Caminar una hora al dia, a un ritme constant, redueix la hipertensió, el colesterol i la diabetis. És una excel·lent recepta per a tothom, no només per a la gent gran", explica la doctora Ester Fabré, resident de l'Hospital de Mataró. Per a les persones que pateixen obesitat l'exercici és també recomanable però sempre que s'acompanyi d'un canvi d'hàbits de vida: control de la dieta, regulació dels horaris d'ingesta...etcètera.
Per tal de donar a conèixer els itineraris s'han editat unes fitxes tècniques en les quals es descriu el recorregut, amb els punts d'inici i final i els carrers per on cal passar; la durada aproximada; la distància; la dificultat; un gràfic de desnivells; els punts d'interès ciutadà propers al recorregut; comentaris del recorregut i les parades del Mataró Bus properes.
Les fitxes inclouen un mapa del recorregut i es poden trobar als centres d'atenció primària. Quan el metge cregui oportú recomanar al pacient fer activitat física li podrà prescriure els itineraris que consideri idonis, alhora, també està previst promoure la pràctica en grup per tal de facilitar el seguiment de la prescripció.
La iniciativa "A peu, fem salut" forma part del programa de promoció d'hàbits i estils de vida saludables integrat al Pla Municipal de Salut, i significa una passa més des que l'any 2003 es van posar en marxa les Jornades de Salut i Alimentació; i aquest curs s'ha engegat el projecte Shape Up Europe, el qual pretén prevenir l'obesitat infantil i promoure la salut a les escoles.
-
Atenció a les xifres
En deu anys, del 1992 al 2002, l'obesitat a Catalunya ha incrementat passant de l'11,9% al 15,6% i el sobrepès del 27,8% al 38,9%, en la població compresa entre els 15 i 70 anys . A tot l'estat els estudis situen les prevalences d'obesitat i sobrepès en els adults, entre el 14,5% i 38,5%, xifres clarament superiors a la mitjana de la Unió Europea, situades entre el 10 i 20% entre els homes i el 10 i 25% entre les dones.
La creixent tendència dels casos de sobrepès i obesitat en les darreres dècades ha portat a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a considerar l'obesitat com una epidèmia global de conseqüències greus. S'evidencia que la ingesta excessiva o inadequada d'aliments, els nivells baixos d'activitat física i la dependència excessiva del transport mecanitzat són determinants comuns de moltes malalties cròniques.
-
Comentaris