Augmenten les agressions LGTBI-fòbiques al Maresme i al conjunt del país
Augmenten les agressions LGTBI-fòbiques al Maresme i al conjunt del país

Mataró promou l'Escola de Feminismes i LGTBI

Conferències, debats i altres propostes al llarg de l'any per situar Mataró com a ciutat feminista que treballa per a la diversitat sexual i de gènere

Els “dies internacionals de”, com ara el 8M, són molt necessaris de cara a atreure mirades, visualitzar problemàtiques i generar debats, polèmiques i propostes, en aquest cas a l’entorn de les desigualtats que pateixen les dones en tots els àmbits, la força i les tendències dels corrents feministes o la xacra de la violència de gènere. Però aquesta mena de jornades corren el perill de concentrar tota l’atenció, sovint fins a l’extenuació, durant uns pocs dies, i deixar desert la resta de l’any, perquè el tema “ja no toca”. El mateix passa amb jornades com el 25-N, Dia Contra la Violència de Gènere, o el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.

Mataró, des de fa anys, presenta un programa d’actes mol variat i extens al voltant del 8M. Aquest 2020 no és una excepció, amb desenes de propostes que van des de conferències a taules rodones, passant per obres de teatre, manifestacions o cinefòrums, al llarg de tot el mes. Però l’Ajuntament i els col·lectius feministes i LGTBI de la ciutat volen anar més enllà. Volen que de les qüestions que els afecten directament, i que són clau en la societat mataronina, se’n parli durant tot l’any, i no tan sols durant uns pocs dies o setmanes.

És per això que el consistori impulsa un projecte ambiciós: l’Escola de Feminismes i LGTBI, una proposta que presenta, fins al proper mes de novembre, un gran nombre d’activitats vinculades a aquests àmbits. Cada mes s’han programat actes al voltant d’un àmbit temàtic diferent, i tot plegat clourà a principis de l’any 2021 amb un congrés sobre polítiques feministes i LGTBI que recollirà i debatrà tot el que s’hagi comentat i posat sobre la taula durant l’any anterior. Tot plegat, amb l’objectiu de situar en el mapa a Mataró com a ciutat clarament feminista que treballa per a la diversitat sexual i de gènere.

IMG 20200303 133908 (1)

“Som un govern progressista, d’esquerres i feminista, i les nostres polítiques de gènere i LGTBI es fan des d’aquestes perspectives”, relata la regidora d’Igualtat, Feminisme, LGTBI i Participació, Marisa Merchán. Tal i com destaca Montse Balaguer, Cap del Servei d’Igualtat i Diversitat Ciutadana, l’Escola ha de ser “un punt de debat”, on es posin sobre la taula “totes les mirades, es confrontin idees sobre qüestions que generen polèmica en el moviment feminista i LGTBI, i es generin aliances”. Lluny de ser moviments monolítics, en aquests àmbits també hi ha discrepàncies en qüestions com el feminisme interseccional (que tingui en compte la classe i l’ètnia de la persona, més enllà del fet de ser dona), la transexualitat o la regularització del treball sexual, i totes elles s’abordaran al llarg de l’any a Mataró. 

Les temàtiques, mes a mes

  •  Març: les aportacions de les dones a l’àmbit de la cultura
  •  Abril: aliances feministes i noves masculinitats
  •  Maig: la LGTBIfòbia i feminisme interseccional
  •  Juny: visibilitat lèsbica i participació política de les dones
  •  Setembre: tracta i tràfic de persones
  •  Octubre: envelliment i memòria. Sexualitats i gent gran des d’una perspectiva feminista
  •  Novembre: commemoració del 25N

Aquest mes de març, les activitats es vinculen al 8M, que a Mataró giren al voltant del paper de les dones en la creació artística i en l’àmbit de la cultura. Pel que fa a l’abril, les aliances feministes i les noves masculinitats (el debat sobre la crisi de la masculinitat hegemònica o la “manera correcta” de ser homes) seran el tema protagonista. El mateix mes visitaran la ciutat dues dones activistes: la salvadorenya Karla Avelar, refugiada política a Suïssa que treballa pels drets del col·lectiu LGTBI i la sudafricana Lucinda Evans, que treballar per l’eradicació de la violència de gènere. Hi seran en el marc del programa Ciutats Defensores dels Drets humans, del 30 de març al 3 d’abril.

De cara al mes de maig l’Escola de Feminisme i LGTBI proposa activitats i debats a l’entorn del feminisme interseccional i també sobre les violències contra el col·lectiu LGTBI, coincidint amb que el 17 de maig és el Dia mundial contra la LGTBifòbia. Destaca l’exposició ‘Construccions identitàries. Work in progress’ de Mar Llop, a la Fundació Iluro; i el cicle de xerrades que el Centre d’Estudis d’Arqueologia i d’Història de Mataró oferirà al voltant de la identitat de gènere des del punt de vista antropològic i històric. 

Al juny, la visibilitat lèsbica i la participació política de les dones seran els temes principals; Mataró serà una de les seus del FIRE!!, La Mostra de Cinema Gai i Lèsbic i la celebració, per cinquè any consecutiu a Mataró, de la Festa de Tots els Colors. La Nit de la Solidaritat, que se celebrarà aquell mes, comptarà amb una activista de Sarajevo que està treballant pels drets de les dones. De cara al setembre es debatrà sobre qüestions com l’abolicionisme, la prostitució i la regularització del treball sexual, mentre que a l’octubre les activitats se centraran en la qüestió de l’envelliment de les persones gais, lesbianes i trans i quines són les seves necessitats, a través de conferències com la de l’expert en gerontologia LGTBI, Josep Maria Mesquida, formacions específiques per a personal municipal en aquest àmbit, tallers de sexualitat adreçats als Casals de Gent gran o l’exposició fotogràfica ‘Flores de Otoño’ de Hanna Jarzabek.  

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive