Un onze de setembre clau en molts sentits. Reivindicatiu, com sempre, però una mica més. La Festa Nacional de Catalunya se celebra aquest dia commemorant la darrera batalla que Barcelona va mantenir dins la guerra de Successió, mitjançant la qual Felip V va imposar la seva llei uniforme allà on manava. Una data en la que es va consumar la caiguda de la Corona d’Aragó i l’adéu a tots els òrgans d’autogovern, drets i llibertats de la societat civil catalana. Gairebé 300 anys després, amb una crisi econòmica galopant i retallades que venen tant d’aquí com del govern espanyol, tornen a encendre’s les alarmes sobre centralització de drets adquirits, atacs a la pròpia llengua i pèrdua de guanys que la societat ha lluitat durant dècades per obtenir.
Sense una guerra pel mig però amb l’ofeg com a principal motiu d’enfrontament, una part de la societat vol dir prou en una Marxa Independentista el proper Onze de Setembre a Barcelona que es preveu multitudinària. L’Assemblea Nacional Catalana, organitzadora de l’acte, va haver de modificar el recorregut davant les previsions (més de 500 autobusos confirmats d’arreu de Catalunya). Un acte reivindicatiu, com cada 11 de setembre, en el que els partits mataronins –com tota la societat catalana- prenen posició.
La Candidatura d’Unitat Popular considera clau la cita per dos elements: “Els atacs de l’espanyolisme més ranci [en referència a les amenaces del militar espanyol Francisco Alamán d’ocupar Catalunya un altre cop si s’escau] i la fi del cicle autonòmic”. Xavier Safont-Tria, cap del grup municipal, considera que lluitar per “un millor estatut” només ha provocat “limitar una fórmula que no pot anar més enllà quan la societat demana molt més: fets i prou jugar a la puta i a la ramoneta”. Per això, consideren que cal “deixar enrere aquest cicle i parlar d’independència; ni pacte fiscal ni pacte social”. “El pacte fiscal és una fórmula per intentar encaixar Catalunya a Espanya”, afegeix.
En el mateix sentit s’expressa Iniciativa per Catalunya Els Verds, que asseguren assistir a la marxa “a tots els efectes”. Per Noe Aiguasenosa , presidenta del partit local a Mataró, els “drets nacionals són indivisibles dels drets socials”, i en un moment de crisi “social i nacional” com l’actual “són prioritaris per treballar per sortir de la crisi econòmica i fer que pagui qui l’ha provocat”. A banda d’això, Aiguasenosa considera que cal “fer ront l’ofensiva estatal contra la llengua i la recentralització que el PP vol portar a terme per reduir l’autogovern”. Des d’ICV recorden també que hi ha continus “atacs a la llengua no només a través de la política, sinó també en procediments judicials”. “Entenem que la diada és important pel tema de l’autodeterminació, però també per poder decidir a nivell social; Catalunya no serà lliure si no es construeix sobre la justícia social”.
En un punt intermig es troba Convergència i Unió, govern de Mataró i també de la Generalitat que es troben immersos en la defensa “del Pacte Fiscal”, la proposta central del seu programa electoral que volen dur a terme. Marcel Martínez, membre de l’executiva local de la federació, considera que és l’element que s’ha de defensar després que “s’aprovés al parlament català amb una àmplia majoria”, tot i que això no treu que “alguns integrants del nostre partit, tant de Convergència com d’Unió, puguin sentir o manifestar-se a la marxa independentista”. “Són opinions respectables i des del partit s’entenen, però el posicionament oficial és el de defensar el Pacte Fiscal”, afegeix. Per això, CiU assistirà a la marxa però “sota una bandera catalana sense cap lema en concret i en defensa del pacte fiscal”.
Ni el PSC ni el PP, els dos partits lligats als partits espanyols amb major representació al Congrés dels Diputats, tenen previst assistir a la marxa independentista. Xesco Gomar, president local dels socialistes a Mataró, remarca que des de la seva formació no estan d’acord en “participar en una marxa independentista; som catalanistes, federalistes i d’esquerres, però no independentistes i per això no hi assistirem”. Gomar afirma que aniran “ a l’Ofrena Floral” i que faran les seves “pròpies activitats, com una xerrada amb Iceta sobre federalisme".
Tampoc el Partit Popular prendrà part de la marxa independentista, i es limitaran a fer “l’Ofrena Floral a nivell institucional i prou”. Jose Manuel López, cap del grup municipal popular, considera que fins i tot “és contraproduent” una marxa d’aquest tipus: “Som el PP i tenim molt clar el que som i el que cal millorar, com el finançament de Catalunya ja que necessitem més recursos, però hi ha maneres de fer-ho: negociant amb l’Estat o l’altra, generar tensió que acaba traient més del que ens aporta”.
La Marxa Independentista està prevista per les 18.00h a Barcelona. Començarà a la Cruïlla de Gran Via amb passeig de Gràcia i està previst que acabi prop del Parlament, on es farà un acte polític.
-
La postura d'Òmnium
El president d’Òmnium Cultural de Mataró, Antoni Pous, explica que l’entitat “dóna ple suport” a una manifestació que es preveu massiva. La gran participació que s’hi espera es deu, segons Pous, a “un conjunt de circumstàncies que s’han donat en els darrers quatre o cinc anys que han polaritzat la societat” respecte a la situació nacional catalana. “L’esperit independentista s’ha aguditzat arran de la sentència de l’Estatut, els problemes del finançament català o les resolucions judicials contra la immersió lingüística”, resumeix. Aquestes qüestions han fet que “molts catalans hagin pres una postura més radical a l’hora de pensar en posar fi a la relació amb l’Estat espanyol”, constata Pous.
-
Comentaris