20 mataró batega 1
20 mataró batega 1

Mataró pren el pols als joves de la ciutat

El projecte #Transicions vol conèixer les inquietuds i motivacions de les persones joves de Mataró per dur a terme iniciatives adequades per a aquest col·lectiu

Què pensen els joves de Mataró? Quines són les seves inquietuds, la seva visió de la ciutat? Estan satisfets amb els serveis que reben? A totes aquestes i a altres preguntes se’ls vol trobar resposta a través del projecte #Transicions, que impulsa l’Ajuntament per millorar les polítiques de joventut i educació de la ciutat. La iniciativa consisteix en un qüestionari digital que es complementa amb la creació de grups focals, per recollir les opinions, inquietuds, motivacions i grau de satisfacció dels i les joves de Mataró. El projecte està impulsat pel Consell de la Formació Professional (FP) i la regidoria de Joventut.

Daniel Hurtado, regidor de Joventut, explica que des del servei que lidera havien detectat que els joves de la ciutat “tenen molt a dir-nos, però els costa molt apropar-se a l’administració, i també tenen problemes per organitzar-se”. Davant d’això, van decidir que “érem nosaltres qui ens havíem d’acostar a ells”. L’objectiu final, afegeix Hurtado, és “tenir la foto de com està el jovent de la ciutat”.

“Els joves tenen molt a dir-nos, però els costa molt apropar-se a l’administració”

Com es porta a la pràctica aquesta iniciativa? Per una banda hi ha el citat qüestionari digital, adreçada a les persones de 14 a 29 anys residents a Mataró o que estan vinculats a la ciutat ja que hi fan vida. Aquest qüestionari es duu a terme als centres educatius i a les universitats del TecnoCampus, però també se’n fa promoció a través dels clubs esportius, xarxes socials i altres vies, ja que l’objectiu és poder recollir tantes opinions com sigui possible d’un marge de població ben ampli i representatiu. Per a dur a terme el qüestionari, es fa servir el mètode Computer Assisted Web Intervewing (CAWI), un format d’enquesta online que permet realitzar un complet procés d’anàlisi, tractament i validació de la informació obtinguda. 

Una de les trobades de grup

Una de les trobades de grup

El paper dels grups focals

A banda del qüestionari, el projecte #Transicions es completa amb els anomenats ‘grups focals’, que estan conformats per grups d’entre 12 i 15 persones que es troben en sessions presencials i també virtuals. L’objectiu d’aquests grups (a l’igual que a l’enquesta, la participació és anònima i es respectaran les normatives de protecció de dades) és aprofundir en les qüestions que preocupen al jovent de la ciutat, de cara a obtenir informació i dades més qualitatives que a través de l’enquesta. 

L’investigador i educador Xavier Pujol Auden ha participat en la creació del projecte i, en el seu rol d’assessor del mateix, farà l’anàlisi de les dades obtingudes i la seva interpretació, en col·laboració amb l’equip municipal. Del projecte #Transicions i de tota la informació que se n’obtingui, se n’ha de derivar línies de treball i actuacions concretes en benefici de la població jove de Mataró, en l’àmbit educatiu i social. El Pla de Mandat 2019-2023 estableix prioritats en aquest àmbit com ara l’educació de qualitat per a infants i joves, l’accés al mercat laboral, el dret a l’habitatge i el procés d’emancipació natural i lliure, la pràctica de l’esport i el lleure.

El gran repte en les polítiques de joventut sempre acaba sent garantir l’emancipació d’aquest col·lectiu. “Però emancipar-se va molt més enllà de marxar de casa dels pares”, explica el regidor de Joventut, que estableix tres pilars clau en el procés: accés a l’habitatge, educació de qualitat i polítiques actives d’ocupació. Per això el projecte #Transicions vol captar les visions, preocupacions i opinions especialment d’aquests tres àmbits, sense oblidar qüestions que també els incumbeixen molt directament com són l’activitat cultural, l’oci i el lleure, la transició ecològica, la participació o la igualtat. 

Els joves i l’FP

Un dels promotors del projecte és el Consell de la Formació Professional de Mataró, un organisme que aglutina agents educatius, socials i econòmics de la ciutat i de l’àrea d’influència, de cara a coordinar i articular l’oferta de formació per al treball. L’FP és una sortida plena de possibilitats a nivell formatiu i laboral per als joves. El projecte #Transicions ha de servir per recollir el punt de vista dels joves de la ciutat en l’àmbit educatiu i formatiu, una informació que ha de ser molt útil de cara a configurar el mapa de l’FP de la ciutat en els propers anys. 


Els objectius del projecte #Transicions

  • Analitzar quin és el nivell de coneixement dels joves respecte als serveis i recursos que se’ls destinen, i el seu grau de satisfacció
  • Deixar constància de les seves necessitats, preocupacions i motivacions respecte a àmbits com la formació, l’ocupació, la cultura, la participació, el lleure i l’oci, la sostenibilitat i el canvi climàtic
  • Introduir millores i prioritzacions en les polítiques de joventut i educació de Mataró. 

Comentaris (2)

Mirla Fa 8 dies
El futur negre que deixeu als joves des de aquest ajuntament amb la xusma que deixen entrar, molts joves amb por al sortir a passejar pel centre o pel barri, al sortir del cinema a Mataró parc amb la xusma robant, al sortir de l'escola, de la feina amb seus primers quarts perquè li Robin el mòbil, cartera, una vergonya el futur que deixeu els nostres joves i fills si no foteu fora a la xusma de fora que solament ve a delinquir, fer mal i destrossar convivència, joves i mobiliari públic i pr
L'Ajuntament no sap què ha de fer. Fa 10 dies
Com que el regidor de Joventut no sap què ha de fer, mentrestant encarrega un estudi. Algú cobrarà per fer-lo. Quan estigui fet, es farà una roda de premsa amb les conclusions i s'explicaran molts projectes a partir d'aquestes conclusions. Després es guardarà en un calaix. I noves eleccions. I qui dia passa, any empeny.
the call of ktulu Fa 8 dies
Gran comentario.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive