“No morim, ens maten” serà el títol del manifest que es llegirà a Mataró amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones. Un eslògan dur però que respon plenament a la realitat, especialment si es veuen les esgarrifoses xifres dels darrers dies: cinc dones assassinades a l’Estat espanyol des del cap de setmana passat. Des del consistori i les entitats de dones de la ciutat són conscients que cal potenciar la sensibilització ciutadana en aquesta matèria i per això han volgut donar un tomb als actes que se celebraran a l’entorn d’aquesta jornada.
Les activitats tindran lloc del 13 al 30 de novembre, amb una quinzena d’entitats col·laboradores que oferiran tallers, xerrades, exposicions, una jornada tècnica i narració de contes per a infants i joves. La cita principal serà el dia 21 de novembre a la plaça de Santa Anna amb ‘Donem veu al teu silenci’, un acte de rebuig contra la violència que comptarà amb la creació d‘un mural, un recital de poemes, una performance teatral, música i la lectura del manifest elaborat per les entitats del Consell d’Igualtat.
Acte institucional diferent
Pel que fa a l’acte institucional, també se li dóna un tomb. Tindrà lloc el dia 25 i llegirà el mateix manifest “No morim, ens maten”, però per primer cop serà a les 18h, enlloc del migdia, per obrir-se més a la ciutadania. L’escriptora mataronina Care Santos serà l’encarregada de pronunciar-lo, i l’acte també comptarà amb música, dansa i una mostra de cartells contra la violència masclista. A més, es preveu el desplegament d’una lona a la façana de l’Ajuntament. Tot plegat per fer més visible al conjunt dels mataronins els actes contra la violència vers les dones.
-
Xifres esgarrifoses
"Aquest 2015 estem patint unes xifres de violència esgarrifoses", va dir la regidora de Dona, Marisa Merchán (PSC), en la presentació del programa d'actes. La regidora considera que la societat "no pot avançar fins que no s'eradiquin les causes d'aquesta violència. El consistori compta amb eines com el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) o el SIAD (atenció i suport personalitzat) que intenten ajudar les dones de la ciutat a superar situacions de violència i desigualtat de gènere. Aquests espais ofereixen activitats sensibilitzadores durant tot l'any, com ara tallers amb joves, que l'Ajuntament vol ampliar als infants i també a les AMPA. La representant de la Vocalia de Dones de Pla d'en Boet, Remedios Merchán, va assenyalar que també cal suport econòmic municipal perquè les dones víctimes de violència puguin emancipar-se. "Cal que aquestes dones rebin el suport de la societat en el seu conjunt", va dir.
L'escriptora mataronina Care Santos
Comentaris