L'Ajuntament de Mataró ha elaborat un pla d'actuació per prevenir la infecció del VIH i assolir el contagi zero a la ciutat. El pla denuncia que els darrers anys, a causa dels avenços mèdics, hi ha hagut una «baixada de guàrdia» generalitzada entre professionals i pacients que cal corregir. «Cal reforçar tota la línia d'actuacions de prevenció», va explicar el regidor de Sanitat, Oriol Batista, en una roda de premsa dilluns passat, dia 27, en la qual també va apel·lar a la «responsabilitat» tant de les institucions com de les persones.
Batista va destacar el caràcter «transversal» d'aquest pla que neix fruit dels compromisos adquirits per l'Ajuntament amb l'adhesió al desembre del 2004 a la Xarxa Sida i Món Local. El Pla estableix un seguit de línies estratègiques a partir de les quals s'hauran d'organitzar les accions concretes. Entre aquestes línies destaca la creació d'un sistema d'informació estable de la malaltia, de protocols de collaboració entre els diferents nivells assistencials, la millora de recursos socials i laborals i de la creació d'una cartera estable de serveis sociosanitaris.
A partir d'aquí, es constituirà una comissió de seguiment del Pla que s'encarregarà tant de vetllar pel seu compliment com de determinar quines són les accions prioritàries. Aquesta comissió es podria constituir abans de l'1 de març del 2007.
Primeres accions
Entre les primeres accions que es duran a terme també destaca la creació d'un observatori que s'encarregui de recollir dades sobre el grau de desenvolupament de la malaltia, el nivell de cobertura assistencial i altres indicadors. També amb vista al 2007 està previst establir els protocols de coordinació entre els nivells assistencials hospitalaris i extrahospitalaris.
Mataró és la segona ciutat a disposar d'un pla d'actuació davant la sida d'aquestes característiques a Catalunya, després de l'Hospitalet de Llobregat. El seu objectiu és el d'abordar una problemàtica global al món, que afecta sobretot els països subdesenvolupats, però que també està present a escala local en una ciutat com Mataró, en la qual «encara hi ha problemes», segons va explicar Batista.
El regidor de Sanitat va atribuir la «baixada de guàrdia» davant la malaltia a la confiança que generen els nous avenços tecnològics en matèria mèdica. Per la seva banda Emili Burdoy, responsable dels Centres d'Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme, va comentar que aquest fet és una conseqüència de la percepció de la sida com una malaltia crònica. «Cal augmentar la sensibilització», va dir Burdoy, tot reclamant també una millor continuïtat entre l'atenció primària i l'especialitzada. Per la seva banda, la responsable de la Unitat Funcional de Sida, Pilar Barrufet, va fer notar com «la infecció ha anat canviant d'un col·lectiu a un altre; en els col·lectius tradicionals el contagi ha baixat i en canvi s'han donat nous casos en altres col·lectius», com el de les dones o els immigrants. La malaltia ha passat de transmetre's, principalment, entre drogodependents, a fer-ho mitjançant relacions heterosexuals. El contagi del VIH ha augmentat la mitjana d'edat fins als 38 anys, segons dades del Pla.
Nombre de casos
A Mataró, els casos declarats d'infecció del virus d'immunodeficiència humana entre 1981 i 2005 són 260, dels quals prop d'un 60% van acabar amb la mort de la persona infectada. A la Unitat Funcional de Sida de l'Hospital de Mataró s'atenen cada any una quarantena dels quals són nous.
-
20 anys plantant cara a la Sida
El Pla d'Actuació sobre el VIH/Sida de Mataró s'aprova quan es compleixen vint anys de la primera actuació duta a terme a la ciutat per fer front a l'epidèmia. A Mataró es porten a terme des de l'any 1986 programes adreçats a la prevenció del VIH/sida. Les primeres accions es van centrar en el taller d'educació afectiva i sexualitat, que continuen funcionant actualment. L'any 89 es va impulsar un projecte comunitari de prevenció de la sida. També a finals dels vuitanta es van endegar campanyes de sensibilització des de les farmàcies i els CAP. El 93 es va impulsar el programa d'intercanvi de xeringues i el 94 es va crear la Unitat Funcional de Sida a l'Hospital. El 2003, Mataró es va afegir al procés per a la creació de la Xarxa Sida i Món Local.
-
Comentaris