Un instant de la reunió
Un instant de la reunió

R. Radó

Mataró participa en un projecte per prevenir l'obesitat infantil

A Shape Up Europe hi participen 26 ciutats de 25 països de la Unió Europea i Mataró ho fa en representació de l'estat espanyol.

Treballar per un creixement sa de manera positiva: sense estigmatitzar l'obesitat sinó promovent l'alimentació saludable i l'exercici físic de forma regular. Amb aquest objectiu, el regidor de Benestar Social i Sanitat, Oriol Batista, ha presentat aquest matí el projecte Shape Up Europe acompanyat per les directores de l'IES Puig i Cadafalch i el CEIP La Llàntia i les tècniques del Shape Up a la ciutat. Es tracta d'un projecte que, a partir de la implicació dels propis infants, treballa per millorar els hàbits de salut dels infants i prevenir així la obersitat infantil.

El projecte Shape Up Europe és una iniciativa coordinada per P.A.U. Education i el Programa de Recerca en Educació Mediambiental i en Salut de la Danish University of Education i compta amb el suport de la Comissió Europea. A Shape Up Europe hi participen 26 ciutats de 25 països de la Unió Europea (Itàlia hi participa amb dues ciutats) i Mataró ho fa en representació de l'estat espanyol. A cada ciutat, dues persones es dediquen a fer un seguiment en profunditat del projecte.

Batista ha indicat que s'ha escollit Mataró com a ciutat on realitzar el projecte per la seva “llarga tradició de treball en serveis de salut amb els escolars”. A més, el regidor de Benestar Social i Sanitat ha destacat que la filosofia del Shape Up és la mateixa que es duu a terme a la ciutat des de fa quatre anys amb les Jornades de Salut i Alimentació, que promouen l'alimentació saludable i l'exercici físic. A la ciutat, els centres on es portarà a terme l'estudi són el CEIP La Llàntia i l'IES Puig i Cadafalch.

El regidor ha destacat que tots dos centres tenen una trajectòria de treball sobre salut alimentària i es troben en un barri amb un teixit associatiu que treballa en aquest aspecte. En el CEIP La Llàntia hi participen els alumnes de tota l'escola, més de 400, i a l'IES Puig i Cadafalch ho fan els alumnes de 2n d'ESO (de 13-14 anys) i els de cicles formatius de grau superior (de 16 anys). A Mataró, el grup promotor del projecte està format per representants dels centres escolars, Centre d'Atenció Primària Ronda Cerdanya, l'Associació de Veïns de La Llàntia, Club de Futbol de La Llàntia, Institut Municipal d'Educació, Servei de Joventut i Patronat Municipal d'Esports, tots ells coordinats pel Servei de Salut Pública de l'Ajuntament.

Un projecte en funcionament
La primera fase de Shape Up va consistir en unes entrevistes amb els estudiants dels dos centres sobre salut, menjar i exercici físic. A partir dels resultats obtinguts, s'ha establert la metodologia a seguir i les activitats escolars i comunitàries a desenvolupar. El projecte s'implementarà al llarg d'aquest curs i el següent i els resultats definitius es presentaran a Brussel•les el mes de desembre del 2008.

Es tracta d'un projecte que dóna un paper rellevant als infants, amb noves idees i un nou enfocament respecte al que era tradicional en aquest tipus d'estudis. Els professors han subratllat que els nens són el motor de l'estudi: ells mateixos els que donen la seva visió de la qüestió i els que proposen possibles solucions. A més, a través d'un portal d'Internet, les escoles, els alumnes, els professors i les famílies poden compartir les pràctiques, resultats i experiències que hagin pogut sorgir.

De moment ja s'han posat en marxa diverses activitats en relació amb el projecte. Es potencia el consum de fruites (cada mes és el dia d'una fruita diferent), els esmorzars saludables (els nens preparen entrepans i els venen a l'escola) i l'esport (amb activitats esportives extraescolars). També s'han fet sessions de formació adreçades als pares sobre temes relacionats amb l'alimentació i l'activitat física o han iniciat l'elaboració de la revista “Manduca i moviment”. L'àmbit d'actuació del projecte, però, no es limita a l'escola, sinó que també treballa en el seu entorn, la comunitat i la ciutat. És per aquest motiu que en el grup promotor local hi ha entitats de barri i representants de l'administració.

Un problema cada vegada més gros
L'obesitat és un problema creixent a Europa. Un 25% dels nens de la UE tenen problemes de sobrepès, tot i que aquest percentatge és més reduït a l'estat espanyol (14%) i encara més a Catalunya (10%). A més, Batista ha recordat que fa pocs dies, un estudi de salut de la Generalitat assenyalava que l'índex de sedentarisme havia augmentat del 21% al 25%. En els darrers anys, però, s'ha observat una tendència preocupant pel que fa als indicadors de l'obesitat. Si abans els països mediterranis eren els que tenien l'índex més baix de sobrepès en contraposició amb el nord d'Europa, ara aquesta situació s'està invertint.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive