Mataró va explicitar dijous, dia 1, el seu “rebuig, decepció i indignació” per la sentència de l’Estatut, a través d’una moció presentada d’urgència en el ple i que no va obtenir el suport ni de la CUP, que en va presentar una altra a favor de la independència; ni del PPC, que ni tan sols va votar a favor d’acceptar l’urgència. Els populars també van presentar una proposta alternativa en què demanaven que els partits polítics “concentrin els seus esforços en donar resposta a la crisi econòmica” i tanquin el debat sobre l’Estatut “per centrar-se en els problemes reals dels ciutadans”. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va llegir la proposta presentada per PSC, ICV, ERC i CIU, en què a banda de rebutjar la sentència, es reitera “el nostre convenciment de la plena constitucionalitat de tot l’Estatut”, es defensa “més que mai” l’autogovern i es considera al Tribunal Constitucional “desacreditat i moralment deslegitimat”. Per últim, els grups també van cridar a participar a la manifestació del proper 10 de juliol.
El portaveu popular Pau Mojedano va recomanar a la resta de grups que “superin la frustració”, de la qual va culpar a Rodríguez Zapatero, que al seu parer els ha portat “per un camí frustrant i ple d’incerteses”. “Vostès ja sabien que hi havia articles de l’Estatut que eren anticonstitucionals”, els va dir. “Aquí no parlem d’independència sinó de la sentència d’un Tribunal que té tota la legitimitat”, va afirmar també, lamentant que “se sacralitzi la política per sobre de l’imperi de la llei”. “Els veig molt lluny de la realitat, la gent del carrer té altres preocupacions”, va replicar Mojedano a la resta de formacions, que van expressar la seva indignació per la sentència. Per Mojedano, tampoc té cap sentit la convocatòria de manifestació del dia 10 de juliol.
El líder de CIU, Joan Mora, va explicar-li que en aquesta manifestació hi haurà “gent independentista i gent que no, però que s’ha sentit maltractada i no reconeguda” per una sentència que “no genera frustració, sinó que constata una realitat”. Mora va reconèixer que CiU té una visió diferent a altres partits catalanistes sobre el full de ruta “per assolir la plena sobirania” però va celebrar la “unitat” aconseguida amb la moció que es va aprovar al ple perquè “d’alguna manera s’ha de canalitzar la indignació que hi ha al país”. El portaveu del PSC Ramon Bassas va acusar el PP “d’haver alimentat el conflicte” i va assegurar que els catalans “se senten maltractats però no derrotats”. Des d’ICV, Quitèria Guirao també va destacar que la proposta conjunta crea “un espai comú” dels partits i va recordar que la seva formació ha demanat que se celebri un nou referèndum. Per la seva banda, Francesc Teixidó, d’ERC, creu que cal “construir una majoria social” per avançar cap a la independència. “El rebuig d’Espanya ens empeny a aquest nou estadi”, va afirmar.
També a favor de la independència es va mostrar Xavier Safont Tria, va recordar que la CUP havia votat en contra de l’Estatut perquè “ja venia retallat” i va insistir en què, al seu parer, des de l’estat espanyol “no s’admet ni respecta la nostra identitat catalana”. Safont Tria creu que amb la sentència s’està creant “una nova consciència col•lectiva que veu que Espanya no ens interessa”. “No sento cap frustració sinó la il·lusió de construir una nova nació”, va afegir per últim Safont Tria.
-
Manifestació per la independència
Una cinquantena de persones van respondre a la convocatòria de la CUP, que minuts abans del ple celebrat dijous dia 1 es van concentrar a la porta de l'Ajuntament per reclamar la independència. Els manifestants van lluir pancartes i van formar la paraula "independència". Posteriorment, alguns dels joves manifestants van entrar amb les pancartes i banderes estelades al saló de sessions.
-
Comentaris