Detall de la Casa Coll i Regàs, obra de Puig i Cadafalch
Detall de la Casa Coll i Regàs, obra de Puig i Cadafalch

Mataró mostra el Puig i Cadafalch més polifacètic en el 150 aniversari del seu naixement

Una exposició posa en relleu la seva trajectòria com a polític, historiador i arquitecte a través de les seves grans preocupacions

El Museu de Mataró inaugura aquest dimarts l'exposició 'Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats i cosmopolitisme', una mostra que pretén oferir una visió de la vessant més polifacètica d'aquest il·lustre mataroní, quan es compleixen 150 anys del seu naixement. Conegut sobretot com a arquitecte modernista, Puig i Cadafalch va "excel·lir" també com a polític, arribant a ser president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924), i com a historiador de l'art, com era conegut internacionalment. La comissària de l'exposició, Lucila Mallart, ha detallat que la mostra no segueix un recorregut tradicional a través de les diferents disciplines on va destacar, sinó que es dona a conèixer el seu llegat a partir de tres de les seves grans preocupacions: la visió de la ciutat contemporània, la relació entre les formes artístiques i les identitats nacionals i les seves relacions internacionals.

L'exposició es fixa en la visió de ciutat que tenia el mataroní, l'evolució d'estils arquitectònics i el fet que va ser un referent internacional

L'exposició a Mataró, la seva ciutat natal, posa la mirada en tres aspectes fonamentals de l’obra de Puig i Cadafalch. En primer lloc, hi ha els aspectes de la visió de ciutat que tenia el mataroní i que va aplicar en els treballs sobre el clavegueram de Mataró o en l'obertura de la Via Laietana de Barcelona. La comissària de l'exposició, Lucila Mallart, destaca com Puig i Cadafalch va saber concebre la "reforma" de les ciutats per "adaptar-les a les noves necessitats" del moment, com l'augment de la població, les migracions del camp a la ciutat o la consolidació del sistema industrial, que obligaven a dotar les ciutats d'una millor i major visibilitat.

Puig i Cadafalch

En una segona part es mostra l'interès de Puig i Cadafalch per l'evolució d'estils arquitectònics, el significat de les tradicions ibèriques i les relacions entre aquestes identitats i la seva plasmació arquitectònica. En aquesta zona es mostren relacions inèdites entre les iconografies gòtiques i els esgrafiats modernistes i el repertori iconogràfic de l'art a l'estat espanyol. Per últim, hi ha l'apartat dedicat a mostrar el Puig i Cadafalch més internacional i cosmopolita, com a referent acadèmic a diferents universitats internacionals amb els itineraris pels Estats Units; l'àrea dels Balcans o els països escandinaus. "Va crear xarxa de treball unint interessos acadèmics i polítics molt important", destaca Mallart. Són més de 500 contactes d'una trentena de països els que estan documentats.

La mostra es pot visitar finals a l'1 d'abril de 2018 i està coproduïda amb la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Es tracta d'un dels actes centrals de la commemoració de l'Any Puig i Cadafalch, coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de la Mancomunitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive