-
-

Albert Ribas Dot

Mataró ja recicla més del 30% de la brossa orgànica que genera

La ciutat supera en dos punts les recomanacions de la Generalitat per al servei en el seu primer any de vida

“Volem ressaltar les dades per a que la gent noti que la petita molèstia de tenir un cubell més o baixar una altra bossa de brossa serveix per a alguna cosa”. Amb aquestes paraules expressava el regidor d’Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, l’agraïment de l’administració als ciutadans durant la presentació, dimarts 4, de les dades del primer any de la recollida de brossa orgànica i del nou sistema de gestió de mobles i trastos vells. Melero va glossar l’evolució de les noves mesures, posades en marxa l’octubre de 2006, i va destacar que Mataró “supera la mitjana de Catalunya en un parell de punts”. L’estudi del Pla d’Acció per a la Gestió dels Residus Municipals 2005-2012 de l’Agència de Residus de Catalunya marcava com a fita per a Mataró la recollida i reciclatge del 30% del total de la brossa orgànica generada pels ciutadans durant el primer any de vida de la nova mesura. El percentatge final de recollida selectiva és del 32’34%, dos punts per sobre de la recomanació de l’organisme de la Generalitat.

Dades negatives d’impropis
“Les xifres són realment espectaculars”, segons Melero. “L’experiència en altres poblacions ens deia que després del primer impuls hi havia una davallada. No ha estat així. Hem passat de 76.000 quilos a més de 400.000”, va explicar. Des de la posada en funcionament de la nova mesura, s’han recollit més de 5 milions de quilos de brossa orgànica, el que suposa una mitjana diària de 13.400 quilos. D’aquestes dades globals se n’extreuen conseqüències positives com, per exemple, una reducció del 13’36% en brossa de rebuig respecte a l’any anterior a la posada en funcionament de la recollida d’orgànica. Pel que fa a la qualitat de la brossa orgànica recollida, s’han realitzat, des de l’Agència de Residus, tres proves de mostreig per comprovar el nombre d’impropis, és a dir, brossa que no pertany a la classificació de matèria orgànica, que hi ha hagut a la recollida orgànica de la ciutat. En relació a les dades globals positives, aquest percentatge sí ha pujat amb el pas dels mesos. D’un 4’79% d’impropis durant el primer trimestre de 2007 a gairebé un 6% -5’88%- al tercer trimestre de l’any.

Pel que fa a la recollida de trastos vells, queda molta feina per fer. La posada en marxa de la recollida porta a porta encara conviu amb la recollida tradicional de tot el que hi ha tirat als carrers. Des de l’ajuntament s’inicia el proper 10 de desembre una nova campanya de sensibilització de cara a potenciar aquesta recollida personalitzada. Quatre informadors cívics començaran una campanya porta a porta a les zones on encara hi ha un gran volum d’abandonaments al carrer de trastos. En concret, Pla d’en Boet, el carrer Jaume Recoder i el seu entorn, la zona de l’Havana, Cerdanyola i Rocafonda-El Palau. Per reforçar la campanya s’han creat imans de nevera que resumeixen el procés a seguir. Aquests imans, que inclouen el número del Telèfon del Civisme, s’adjuntaran amb el butlletí municipal Més Mataró del mes de desembre.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive