La capital del Maresme no es vol quedar enrere. La posada en marxa del parc tecnològic del TecnoCampus demostra l'aposta de Mataró per la innovació i el coneixement, valors que no s’han de limitar únicament a les empreses instal·lades en el nou complex universitari i empresarial. Des del TecnoCampus, la idea de la innovació es vol estendre a tota la població. Capgròs recull en aquest reportatge quatre testimonis que demostren com des d’àmbits diversos es pot innovar. Aquests reportatges estrenen el nou canal Mataró Innova TV, accessible des de Capgros.com. Aquest nou mitjà, que neix amb una clara vocació audiovisual, recollirà informació d’actualitat vinculada amb la innovació i presentarà experiències d’innovació en els àmbits de l’escola, les persones, l’empresa i les administracions públiques. La seva posada en marxa coincideix amb la celebració del Fòrum Innova 360.
L’educació de les generacions digitals
L’escola GEM utilitza, des de fa dos anys, la plataforma digital Moodle com a eina innovadora de treball a les aules. “Tot va començar després que una professora fes un curs de formació a Munich on s’utilitzava aquest servei com a metodologia”, comenta Mònica Castanyer, professora d’anglès al GEM. D’aquest viatge en va sortir una idea: “els alumnes del segle XXI han de ser competents en les noves tecnologies i han de ser capaços d’aprendre a partir de projectes tot fomentant el treball cooperatiu”, afegeix Montse Paradeda, també professora d’anglès. Des dels inicis es va crear una comissió per gestionar la plataforma i els criteris d’ús . El Moodle s’utilitza de manera generalitzada en llengües, matemàtiques, ciències i tecnologia, mentre que en les altres matèries s’utilitza puntualment. La plataforma és un sistema de gestió de l'aprenentatge i funciona com un “campus virtual” on el professorat administra el contingut. En aquest sentit, la plataforma té un accés restringit i cada alumne té un nom d’usuari i contrasenya. “Depenent de l’assignatura hi pengem material audiovisual, lectures, enllaços a pàgines web i també recordem les tasques que han de fer els alumnes”, explica Castanyer, qui puntualitza que “no substitueix la metodologia emprada fins el moment, sinó que és un nou recurs”.
Gent gran connectada
Internet sembla un assumpte pendent entre la població de més de 65 anys. Tot i això, perfils com els de l’Encarna Siles trenquen aquest esquema. L’Encarna té 65 anys, més de quatre blocs, un perfil Facebook i una pàgina web. Aquesta jubilada de Mataró és una enamorada de les noves tecnologies: “la informàtica m’agrada tant que m’apunto a qualsevol curs relacionat amb aquesta disciplina”, comenta l’Encarna. Al seu bloc Tercera edat, l’Encarna escriu el que pensa i de tant en tant publica algun poema. “Jo sóc una persona que m’agrada explicar el què em passa i si un dia estic deprimida doncs escric un poema al meu bloc”, explica. L’Encarna comparteix la seva afició amb els seus companys de forma altruista. A través dels casals municipals i cases de particulars, aquesta jubilada ensenya tot el que ha après d’informàtica i noves tecnologies a aquest sector de la població. A través del Facebook, l’Encarna penja fotos, enviar correus i parla amb els seus amics. Quan algú es sorprèn perquè utilitza les xarxes socials, aquesta mataronina de 65 anys respon: “Encara em queden molts anys i els aprofitaré fent el que més m’agrada”.
Serveis en xarxa per a un públic 2.0
El mataroní Martí Manent va fer la primera pàgina web al 1997, tres anys després va crear Derecho.com, una plataforma de tràmits i serveis de contingut jurídic on-line i Abogado.com, el principal directori d’advocats d’Espanya. Advocat de formació, Manent creu que “Espanya ha d’innovar i mirar a l’exterior per tal d’entendre en quin grau tecnològic es troba”. Segons el director de Derecho.com i Abogado.com, “no ens podem comparar únicament amb el Japó o els Estats Units i oblidar la capacitat de superació del Brasil, l’Argentina i la Xina”. Manent assegura que viatjant pel món a entès que “les universitats espanyoles no donen prou valor a qui desenvolupa idees de negoci reals”. Entre les seves destinacions hi ha Bangalore (Índia) i Silicon Valley (Estats Units), dos viatges que li han fet veure que a “Espanya hi ha poca cultura d’innovació”. Des dels inicis, Manent tenia clar que el negoci havia de ser 100% on-line: “Sabem que obviant la part física de l’empresa hi ha gent que no accedeix als nostres serveis, però nosaltres hem fet una aposta de futur”. A data d’avui, Derecho.com té més de 55.000 clients i compta amb 20 treballadors. L’empresa està ubicada a Barcelona i Sunnyvale, als Estats Units. Manent explica que bona part del que guanya la companyia s’inverteix en crear nous productes.
Un sistema d’energia sostenible
Una xarxa local de distribució de calor i fred que aprofita l’energia sobrant d’infraestructures ambientals existents a la ciutat i l’energia d’un sistema de cogeneració. Aquesta és la definició del Tub Verd, sistema innovador que respecta el medi ambient tot minimitzant les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Fins al moment hi ha construïts 18,5 quilòmetres de recorregut fets amb canonades d’acer a la capital del Maresme, on subministra uns 9 milions de kWh a 15 equipaments. L’esquema de funcionament és similar al d’una calefacció domèstica clàssica, impulsant l’aigua calenta a 90-95 ºC i retornant a 60-65 ºC, i la freda a 5-6 ºC i amb retorn a 12-14ºC. És ja molt usat al nord d’Europa, però encara poc conegut a casa nostra. La gestió del Tub Verd va a càrrec de Mataró Energia Sostenible, SA (MESSA). El seu gerent, Arcadi Vilert, manifesta que “ja el mateix fet de centralitzar la producció implica eficiència. Sempre és més eficient una màquina de cent que no pas deu màquines de deu”, i afegeix que la tendència ha de ser “utilitzar energies renovables. El Tub Verd es basa en l’aprofitament de sobrants, com l’energia tèrmica que genera el biogàs procedent de la digestió anaeròbica dels residus, o el vapor abans de condensar de les turbines de la incineradora”.
-
Comentaris