Un ambient familiar és indispensable perquè tots els infants i adolescents puguin créixer i desenvolupar-se de manera sana i segura. Però alguns d’aquests nens i joves no disposen de la pròpia família al costat, perquè aquesta travessa situacions complicades i no se’n poden fer càrrec o se’ls retira temporalment la tutela. Davant d’aquesta situació els infants són destinats a centres residencials d’acció educativa (CRAE), gestionats per la Generalitat però no es considera una situació ideal, ja que els tocaria viure en família. És per aquest motiu que l’administració pública catalana treballa perquè s’ampliï el nombre de famílies d’acollida que els puguin tenir a casa, encara que sigui durant un temps.
Mataró és una de les 8 ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona que el Govern català ha definit com a prioritaris per engegar la seva campanya per aconseguir famílies d’acollida per als 100 infants de 0 a 6 anys que avui viuen en CRAE. L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció ha escollit els municipis en base a la procedència d’aquest centenar de nens i nenes, i també pel compromís expressat per l’Ajuntament el febrer de 2017 a través d’una Declaració institucional a fomentar mesures de coneixement de l’acolliment familiar entre els veïns del municipi.
Hi ha diverses xerrades previstes i a tots els equipaments municipals es pot trobar informació de com fer-ho
D’aquesta manera, l’Ajuntament de Mataró promourà entre els seus habitants la possibilitat de convertir-se en família d’acollida. Aquest dijous, dia 22 de març, es durà a terme la primera sessió informativa a la Fundació Hospital, el 5 de juliol a es farà la segona trobada amb aquest objectiu a la Biblioteca Antoni Comas, i el 21 de novembre es farà a la Biblioteca Pompeu Fabra. Totes seran a les 19h. De la mateixa manera, a tots els equipaments municipals es podrà trobar informació sobre aquesta mesura de protecció a la infància.
Els drets dels infants
L’objectiu d’aquesta campanya és crear una cultura de l’acolliment familiar, un dels punts de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’infant. D’aquí se’n deriva la Llei 14/2010 sobre els drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, que preveu que sempre que sigui possible les mesures d’acolliment familiar tinguin preferència respecte a altres opcions, com ara els centres tutelats d’acollida. Actualment a Catalunya hi ha més de 600 famílies acollidores que acullen més de 1.000 infants, tot i així hi ha un centenar de nens de 0 a 6 anys que segueixen vivint en centres, són grups de germans o infants amb malalties greus i diversitat funcional. Per tant es necessiten moltes més famílies que s’ofereixen com a acollidores.
Comentaris