Vern Bueno

Mataró evitarà les restriccions d’aigua en els propers mesos

La mitjana de consum d'aigua a la ciutat és molt inferior a la dels usuaris del sistema Ter-Llobregat i de l'àrea metropolitana

Les severes restriccions d'aigua que probablement afectaran bona part de Catalunya els propers mesos, si la climatologia no ho arregla, sembla que passaran de llarg a Mataró, almenys en un futur immediat. Així ho han anunciat avui la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, i el gerent de l'empresa municipal Aigües de Mataró S.A., Josep Montserrat. La important sequera que viu el país ha obligat a la Generalitat a preparar un decret d'adopció de mesures restrictives que aniran en increment a mesura que disminueixi el volum d'aigua als embassaments i que s'aplicaran en aquells municipis que superin els cabals màxims establerts. Si es mantenen les condicions actuals, a finals d'octubre es limitaran les dotacions màximes als municipis a 230 litres per habitant per dia (l/h/d), límits que s'enduririen fins arribar als 160 l/h/d a l'abril del 2006.

“Tenint en compte l'actual nivell de consum d'aigua a la ciutat, la possibilitat de restriccions immediates és força llunyana” ha assegurat Josep Montserrat. Una afirmació que se sustenta en els 194 l/h/d que ha registrat Mataró de mitjana en els últims 12 mesos, una xifra que a més va en descens (es preveu arribar als 187 l/h/d al mes de febrer). Si s'observa que la mitjana de consum dels usuaris del sistema Ter-Llobregat (al qual pertany Mataró) és de 280 l/h/d i a l'àrea metropolitana arriba als 230 l/h/d, es comprova que no és Mataró qui ho té pitjor en els propers mesos.

El mateix consum que fa 25 anys
El fet que Mataró consumeixi aigua de forma força més moderada que molts dels seus veïns es mostra molt clarament en una sola dada: a l'any 2004, el consum d'aigua a la ciutat va ser de 9 hectòmetres cúbics (Hm3) , la mateixa xifra que a l'any 1980. I això que, en aquests 25 anys, som 20.000 habitants més i els parcs i jardins, les indústries i els serveis han crescut més o menys exponencialment.

A més, Aigües de Mataró ha millorat el rendiment de la xarxa, és a dir la relació entre l'aigua que realment es consumeix i la que es factura, d'un 75% al 1980 fins a un 92% al 2004 (quan el rendiment mig a Catalunya és del 76%).El consum domiciliari també ha disminuït: dels 170 litres per dia registrats de mitjana a cada domicili a l'any 1981, s'ha passat als 123 litres actuals.

Segons Josep Montserrat, aquesta reducció del consum s'ha aconseguit “gràcies a una gestió del subministrament contínua i sostenible” en els darrers 25 anys. “Estalviem prop de 100 litres per habitant al dia i un total de 3'9 Hm3 a l'any, i això és molt”, ha assenyalat el gerent d'Aigües de Mataró, “i és aquest estalvi el que ens pot evitar les restriccions”. Montserrat també ha exposat la reforma del sistema de canonades (el 66% tenen menys de 20 anys) com a motiu per justificar el descens en el consum. Tot i així, ha reconegut que Mataró, al ser una ciutat compacta, formada bàsicament per blocs de pisos i amb pocs jardins particulars, juga amb avantatja en aquest sentit respecte a municipis veïns com Argentona o Llavaneres.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive