Maria Coll

Mataró diu No a la violència de gènere

Aquest any ja s'han registrat prop de 300 denúncies de dones maltractades i el jutjat especialitzat en violència de gènere ja està saturat

Resulta incalculable saber quantes dones a Mataró són víctimes de la violència de gènere, víctimes en silenci de vexacions, insults diaris o de cops per part de les seves parelles . Només apareixen en informatius i titulars de diaris els casos més dramàtics, quan la mort protagonitza l'escena.

Però aquestes solament són les puntes d'un iceberg que resulta cada cop més gran. Des de l'1 de gener, quan va entrar en vigor la nova Llei en contra la violència de gènere, fins a finals d'agost, l'Oficina d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Mataró ha rebut 268 denúncies d'aquest tipus, majoritàriament concentrades durant els períodes vacacionals, quan poden arribar a superar la quarantena.

A l'Hospital de Mataró, les víctimes de violència domèstica ateses s'han multiplicat per quatre els darrers tres anys. Entre gener i setembre s'han celebrat a la ciutat 360 judicis per delictes d'aquest tipus. Segons fonts judicials, el tribunal especialitzat en violència de gènere, inaugurat fa escassament uns mesos, ja està saturat.

S'ha hagut de designar un dia de l'any, el 25 de novembre, per recordar a tots els ciutadans un nou llast social que, segons els experts, afecta sense distincions dones de diverses classes socials, procedències i edats. «Indistintament dels seus orígens, la majoria de víctimes assumeixen l'agressivitat com a part integrant de les relacions de parella, perquè de petites també en van viure escenes a casa dels pares», explica Raquel de Lara, terapeuta del Grup de Trobada per a dones del Centre Cívic de Cerdanyola.

La majoria de dones, per la vergonya d'admetre ser una víctima de la força de l'home o per la por a la revenja, no denuncien els fets o li treuen importància. «Costa molt que una dona denunciï el marit per violència domèstica, se senten culpables i frustrades davant el final d'una relació sentimental i acaben justificant els cops amb qualsevol excusa», assegura la caporal de la policia autonòmica, Assumpta Sánchez.

Segons la lletrada Susanna Rodríguez, especialista en casos de violència de gènere, «ha estat la consciència dels professionals dels diferents rams i la nova concepció que els maltractaments són una cosa condemnable, els elements que han fet incrementar el nombre de denúncies», la qual cosa no significa un increment de la violència.

Una cosa sí que preocupa els professionals que treballen entorn la violència de gènere: la violència, especialment la psicològica, que s'incrementa entre les parelles més joves.

Campanyes per als joves
Per aquest motiu, les noves campanyes endegades per la Generalitat de Catalunya sobre aquesta problemàtica es dirigeixen directament a aquest sector, sota l'eslògan Talla amb els mals rotllos.

Els darrers anys a la ciutat s'han creat diferents associacions d'ajuda a les víctimes de la violència de gènere, algunes de caràcter completament institucional i altres sorgides de la impotència que senten algunes dones mataronines. «No podíem estar assegudes sense fer res quan cada dia en els diaris llegíem notícies de dones que havien perdut la vida en mans dels seus marits», assegura Manoli, una de les responsables de l'Associació Adelfa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive