Mataró destinarà més de 3,5 milions d'euros que s'han de transformar, segons les previsions, en 391 llocs de treball. El pla de xoc contra l'atur contempla accions per aconseguir que aquest 2016 es contractin gairebé 400 persones en situació delicada: més de 45 anys sense prestació ni subsidi, procedents de col·lectius en rsic d'exclusió o joves amb poca formació L'Ajuntament contractarà durant sis mesos a 205 persones d'aquestes característiques, i a banda esperen que la resta -fins arribar als 392- sorgeixin de tres plans fets per incentivar la contractació en empreses de la ciutat: un pla jove (fins a 30 anys) perquè 96 persones es reincorporin al mercat laboral a empreses que rebran bonificacions socials; ajuts a empreses amb subvencions de fins a 500 euros en 30 contractes d'un mínim de sis mesos; i promoure la contractació al sector tèxtil (60) subvencionant una part del salari d'aquells que es contractin.
El pla de xoc vol donar feines entre col·lecitus en risc d'exclusió, majors de 45 anys o joves amb poca formació
Miquel Àngel Vadell, regidor de treball de l'Ajuntament de Mataró, va explicar en roda de premsa que el pla de xoc era un dels compromisos de govern per fer front a demandes "immediates" de col·lectius en risc, i que per això centraven esforços en donar oxigen a persones en alguna de les situacions esmentades anteriorment. Això sí, també va admetre que la lluita davant la taxa d'atur més elevada de Catalunya en poblacions de més de 50.000 habitants no passa per fer contractes de sis mesos de durada. "La formació és fonamental, per això estem treballant en mesures i actuacions per a la inserció laboral mitjançant cursos de formació i reorientació a través del SOM, servei d'Ocupació de Mataró".
La lluita a l'atur estructural passa per la formació
Segons Vadell, aquest servei atendrà durant el 2016 a més de 8.000 persones i impartirà més de 8.500 hores de formació ocupacional i contínua. Entre les tasques per donar sortida a persones desocupades hi ha la de visitar a més de 650 empreses de la ciutat per conèixer demandes i necessitats i poder redefinir la formació que cal donar a la gent que es troba sense feina. En total, el SOM gestiona més de 800 ofertes de treball de les quals, calculen, unes 650 persones ateses trobaran feina.
L'Ajuntament de Mataró, però, també alerta que cal redissenyar la ciutat del futur per reduir la taxa de desocupats (supera actualment el 18%) i intentar per una banda que es trobi a un nivell d'altres poblacions del Maresme (la mitjana és del 15%) i per l'altra, deixar de ser la ciutat de més de 50.000 habitants amb una taxa més elevada. "Llocs de treball de sis mesos donen feina, però no creen ocupació i això ho sabem, per això cal millorar la promoció de ciutat, el front marítim o el comerç per donar sortida a tota aquella gent que s'ha vist afectada per dos sectors que eren importants a la ciutat com el tèxtil i la construcció".
Comentaris