Calvo durant la roda de premsa
Calvo durant la roda de premsa

Judith Vives

Mataró comença el curs amb 21.745 alumnes i quatre centres nous

Els infants de 0-3 anys començaran dilluns dia 10 mentre que la resta ho farà dimecres, dia 12

Un total de 21.745 alumnes d'educació infantil, primària i secundària tornaran la setmana vinent a les aules. Els primers en estrenar el curs seran els més petits, els menuts de 0 a 3 anys matriculats a les vuit escoles bressol municipals. Dos dies després, dimecres, dia 12, seran la resta els que tornaran a l'escola. La regidora d'Educació, Conxita Calvo, ha explicat aquest dijous dia 6 en roda de premsa les novetats del curs que està a punt de començar, i que a Mataró, arriba amb tres noves escoles de primària i una escola bressol sota el braç.

Els tres centres de primària que comencen són els CEIPs Marta Mata, Joan Coromines i Montserrat Solà. Cap d'aquests centres, però, començarà en el seu emplaçament definitiu, sinó que s'ubicaran provisionalment en altres edificis. El CEIP Joan Coromines es construirà a l'illa d'equipaments de la zona de l'Escorxador, entre els carrers Herrera, Pacheco i Prat de la Riba, molt a prop de l'escola bressol dels Menuts. Mentre no s'aprovi el projecte de construcció del centre, els alumnes del Coromines -2 grups de P3 i un grup de P4- hauran d'acomodar-se a l'edifici del parvulari de l'escola Anxaneta, que ha quedat buit després d'haver-se traslladat al nou edifici de la plaça de l'Havana. L'edifici central de l'Anxaneta, al Camí Ral, acollirà aquest curs els nous alumnes del CEIP Montserrat Solà. L'edifici definitiu d'aquesta escola es construirà a Cal Collut, a tocar de la Ronda Cervantes, per ser inaugurat al 2009. Mentrestant, començarà la seva activitat amb dos grups de P3 a l'antic Anxaneta, on compartirà l'espai amb els alumnes de l'escola d'adults de Can Marfà, que marxaran per donar pas als treballs per adequar la fàbrica al futur Museu de la Ciutat.

En el cas del Marta Mata (que s'ha de construir al sector de Cirera Industrial), les dues classes de P3 que estrenaran l'escola ho faran instal·lades a l'edifici del CEIP Antonio Machado, una situació inusual ja que obliga a dos equips directius a treballar conjuntament per coordinar les activitats i l'ús de les instal·lacions. «He fet reunions i fixat els criteris per posar-nos d'acord», explica Laia Cirera, cap d'estudis de l'Antonio Machado: “però tenim un projecte educatiu similar i no ha estat difícil», afegeix. Tant el Machado com el Marta Mata desenvoluparan un projecte d'escola “inclusiva”: “una escola integrada en el barri i en la que participin les famílies”, explica Cirera. Cap de les noves escoles començarà en mòduls provisionals, però si que continuaran fent classe en barracons els alumnes del CEIP Maria Mercè Marçal, que funciona des de l'any passat. Enguany s'afegiran dos mòduls més als dos ja existents.

364 infants en espera per les escoles bressol
Aquest curs també es posa en marxa les 107 places de la nova escola bressol Elna, situada al costat de l'escola d'educació primària Antonio Machado, a tocar de la Via Europa. Un total de 865 infants de 0 a 3 anys començaran el curs dilluns dia 10 a les escoles bressol municipal. La llista de 454 menuts que havien quedat en llista d'espera s'ha reduit en 90, fins a quedar en 364. Conxita Calvo ha explicat, en relació al cicle infantil, que enguany es donarà continuïtat al projecte Espai Infant i Família amb noves activitats, així com es potenciarà l'experiència d'introducció de la música a l'educació infantil.

Pel que fa als alumnes de 3 a 12 anys, començaran el curs un total de 11.150, 5.700 en centres públics i 5.450 en centres concertats. Calvo ha confirmat també la voluntat de donar continuïtat al Pla Educatiu d'Entorn, que estendrà les seves activitats de reforç escolar, música, formació de famílies i iniciació al teatre als centres situats a la zona oest de la ciutat.

A banda d'aquesta iniciativa municipal, i per facilitar la relació de les famílies amb l'escola el departament d'Educació ha reduït aquest any en una les hores lectives dels mestres. «Hem hagut d'adaptar els horaris, i és molt complicat», explica la directora del CEIP Camí del Mig, Mercè Juan. Fer lligar els horaris és el principal maldecap del mestres de primària que continua aquest curs amb els esforços d'adaptar-se a la sisena hora implementada l'any passat. «La valoració és bona», diu Juan, insistint en que la major dificultat és trobar hores per fer claustres.

Enguany, les escoles fan front a la modificació curricular dels primers cicles de primària i secundària. La modificació ha de servir per potenciar les competències bàsiques dels alumnes i serà, segons el director de Valldemia Xavier Giné, «una novetat pels pares ja que implica llibres nous que hauran de comprar». “A nosaltres no ens afecta, perquè ja ho veníem fent”, explica la directora del CEIP Angeleta Ferrer, Dolors Ribalaigua.

Per últim, prop de 9.000 estudiants començaran el dia 12 el curs a la secundària obligatòria, batxillerat i als cicles formatius. La implantació a tercer d'ESO de la nova assignatura d'Educació per a la ciutadania és la novetat principal en aquest cicle que a Mataró estrena també el nou cicle formatiu de grau mitjà dedicat a la instal·lació i manteniment electromecànic de maquinària i conducció de línies, i que es cursarà a l'IES Miquel Biada. Des de l'IME, a més, en el nou curs es donarà continuïtat i s'ampliaran les activitats del Pla de suport a la promoció escolar iniciades el curs passat, que estan adreçades a alumnes de primer cicle d'ESO i a les famílies de cicle superior de primària i primer cicle d'ESO.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive