Mataró és una ciutat d’esperit tecnològic. Potser per això va ser pionera en la posada en funcionament del servei turístic d’audioguia en espais exteriors, l’estiu de l’any 2006, un mètode molt usat en museus, però no pas per al conjunt monumental de tota una ciutat. La proximitat entre els punts d’interès arquitectònic, dins el centre històric, permeten que el visitant passegi al seu aire. Amb l’aparell a l’orella i l’ajut d’un fulletó que es lliura a la mateixa Oficina de Turisme de l’Ajuntament el recorregut es fa curt. El mètode és molt senzill: cada element patrimonial està indicat amb un número, que és el que s’ha de marcar a l’aparell, seguit del “play” per a escoltar l’explicació. A més, l’audioguia ofereix informació complementària de l’època romana, el segle XVI, el barroc, el neoclàssic i el modernisme.
La regidora de Promoció de Ciutat, Alícia Romero, en fa un balanç “molt positiu” del servei. “Ens ha permès oferir una fórmula àgil, moderna i adaptable a cada usuari per donar a conèixer la potencialitat turística de Mataró”. Segons dades de l’Ajuntament, el 98% de les persones que fins ara han usat l’audioguia en queden satisfetes. L’any 2008 més de dues mil persones van fer les visites audioguiades o bé les guiades, que també s’ofereixen des de Promoció de Ciutat. Actualment es disposa de 23 aparells, per la qual cosa, en cas de voler fer la ruta un grup nombrós de persones, és del tot recomanable fer la reserva amb antelació.
La Nau Gaudí, la gran novetat
L’arquitecte Antoni Gaudí està considerat com un dels catalans més universals i la repercussió de les seves obres en el món del turisme queda fora de dubte. Per aquest motiu, la recent incorporació de la recuperada Nau Gaudí a la ruta audioguiada és tot un incentiu. Maria José Máñez és de València, ha passat uns dies a Catalunya, i no se n’ha estat d’anar fi ns a Mataró després de llegir un reportatge sobre la Nau en una revista. “La veritat és que m’ha sorprès molt, la zona en la que està, les latrines separades de l’edifici...”. Pilar Garriga és de Centelles i també visita la Nau Gaudí. “Sabia de la importància del sector tèxtil a Mataró, però no que Gaudí hi hagués deixat empremta.
No coneixia l’edifici d’abans, però m’agrada molt la calidesa que dóna la fusta i aquests ferros com rovellats”. Tant l’una com l’altra entren en el debat sobre l’actual ús de l’edifi ci com a telecentre. “És un encert, perquè de segur que hi passa molta més gent que no pas si fos un museu, i els joves li donen vida”, considera Máñez.
Els interiors
Alguns dels espais interiors dels edifi cis mereixen per si sols la visita, com és el cas de la casa Coll i Regàs o del conjunt dels Dolors de la basílica de Santa Maria. La possibilitat de veure’ls, però, és actualment força limitada. Es pot fer als mesos de juliol i agost i en dies de la setmana i hores molt concrets. “Gran part dels equipaments destacables són d’institucions privades i per tant garantir l’accés de forma generalitzada té un plus de complexitat. En qualsevol cas la línia de col·laboració és bona i creiem que podrem anar avançant en aquest aspecte”, explica la regidora de Promoció Econòmica. El Clos Arqueològic de Torre Llauder és obert al llarg de tot l’any els caps de setmana, si bé també és als estius quan té un horari d’obertura més generós, mentre que a la Nau Gaudí s’hi pot entrar en l’horari de funcionament del telecentre.
Futures propostes
L’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) està treballant en la diversificació dels recorreguts de la ruta audioguiada, i en aquest sentit el que està més avançat és crear-ne una de complementària dedicada de forma exclusiva a la vessant comercial de la ciutat, i que proposarà un recorregut pels principals carrers comercials del centre de Mataró i pels seus mercats. L’IMPEM també anuncia una cartera de rutes, en aquest cas guiades, totalment gratuïtes per als caps de setmana al llarg de tot l’any, amb la gran novetat d’una ruta pel centre històric per descobrir els principals recursos
patrimonials des de l’època romana fins al modernisme.
-
Comentaris