Mataró és avui “un municipi referent en polítiques LGTBI a Catalunya”. Així ho afirma la regidora d’Igualtat, Marisa Merchán, després de destacar els importants avenços que l’Ajuntament ha donat en els darrers anys per garantir la diversitat de gènere, sexual i afectiva entre tots els seus veïns i veïnes. Ciutats i pobles del país s’emmirallen en Mataró a l’hora de dissenyar les seves pròpies polítiques en aquest àmbit. No és casualitat, per tant, que la capital del Maresme aculli aquest mes de febrer la tercera edició del Congrés sobre polítiques locals LGTBI de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya. Però és tan sols en els darrers anys que Mataró ha esdevingut un far. “Fins fa ben poc no era pas així; altres ciutats ens portaven molt d’avantatge i ens quedava un gran camí per recórrer per visibilitzar, atendre i garantir els drets de les persones LGTBI”, admet Merchan. Tota la feina feta, però, ha donat molts fruits.
Mataró es va adherir a la Xarxa de Municipis LGTBI l’any 2017
Mataró es va adherir a la Xarxa de Municipis LGTBI l’any 2017, amb l’objectiu d’aprendre de l’experiència d’altres ciutats, un cop ja s’havia començat a fer la diagnosi sobre quines eren les necessitats del col·lectiu LGTBI a la ciutat que encara no estaven cobertes. Per exemple, Mataró no comptava amb cap associació o entitat que representés el col·lectiu, quelcom que en els darrers anys s’ha pogut corregir amb l’aparició de Mataró LGTBI+, una organització avui molt activa centrada en conscienciar la societat sobre la necessitat d’eradicar la LGTBIfòbia i les discriminacions per motiu d’orientació sexual o d’identitat de gènere.
A l’ampara de la Llei 11/2014 de la Generalitat per a garantir els drets LGBTI i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, l’Ajuntament de Mataró també ha desenvolupat iniciatives pioneres a Catalunya com ara el projecte de sensibilització a educadores de les escoles bressol de Mataró perquè a les llars d’infants de la ciutat es treballi per eradicar els estereotips de gènere i s’ajudi a combatre les desigualtats. I l’any 2019 es va posar en marxa el SAI, un servei de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir la LGBTifòbia. “Hem fet un treball molt seriós que ens ha posat al capdavant de les polítiques LGTBI de Catalunya”.
El Congrés de Polítiques Locals LGTBI
És en aquest context que Mataró serà la seu, els dies 25 i 26 de febrer, del III Congrés sobre Polítiques Locals de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya. Una iniciativa que vol impulsar les polítiques sobre diversitat sexual i de gènere des de l’àmbit local, així com incorporar una perspectiva feminista en el disseny, l’execució i l’avaluació de les polítiques LGTBI. A banda, servirà per visibilitzar les línies de treball i els projectes de l’Ajuntament de Mataró en aquest àmbit, i generar un espai de reflexió col·lectiu sobre la infància i l’adolescència.
El congrés, evidentment, s’adapta a les actuals restriccions contra la Covid i les activitats i xerrades es podran seguir online al canal de Youtube de l’Ajuntament de Mataró. Les sessions, que comptaran amb la participació de persones tècniques d’altres municipis com Terrassa, Barcelona, Sant Boi de Llobregat i Vilafranca del Penedès, així com amb experts en la matèria i entitats que es dediquen a l’abordatge d’aquest àmbit, són obertes a tothom però s’aconsella que hi hagi una preinscripció.
Activitats per a tothom
El congrés se celebra els dies 25 i 26 de febrer amb actes oberts a tothom
Més enllà de les activitats de caràcter tècnic i polític, hi ha un seguit de propostes complementàries pensades per a un públic més general. “Amb aquests actes posem de manifest que no ens dirigim tan sols a un col·lectiu en concret, sinó a tota la ciutadania de Mataró, perquè parlem dels drets de totes les persones”, diu la regidora d’Igualtat. Entre aquestes propostes hi destaquen la trobada virtual d’adolescents LGTBI del dia 25 de febrer, i les actuacions teatrals al Monumental, dissabte 26 de febrer. A banda, el 16 i el 18 de febrer es va fer un seminari virtual sobre diversitat de gènere a l’escola infantil.
Comentaris (6)