L'alcalde de Mataró, Joan Mora, i una delegació del municipi formada per regidors de tots els grups, el director de l'Agència Catalana de Consum i representants de la plataforma d'afectats Estafabanca, van mantenir dimecres, dia 13, una ronda de reunions amb els partits amb representació al Congrés i amb la defensora del poble per buscar solucions per als afectats pels productes financers de risc de Caixa Laietana. Mora va demanar a les formacions que treballin de la mà per trobar una solució a la "greu injustícia" que pateixen 14.000 persones a Mataró doblement afectades pels productes de risc de l'entitat. L'alcalde demana que se'ls pugui incloure al mecanisme d'arbitratge que el PP i el PSOE van acordar el 29 de gener, destinat principalment a les víctimes de les preferents de Bankia, CatalunyaBanc i Novagalicia.
La delegació es va reunir amb el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, la defensora del poble, Soledad Becerril, els portaveus econòmics del PSOE i del PSC, l'exministre Valeriano Gómez i l'exdelegat del govern espanyol Joan Rangel, així com la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat (PP) i els portaveus econòmics del PP, Enrique Martínez Pujalte i Matilde Pastora Asian. A la tarda ho farà amb els portaveus d'ICV i d'ERC, Joan Coscubiela.
Després de les reunions, l’alcalde va aconseguir un compromís del govern del PP de cara a "estudiar" la possibilitat de sumar els afectats per les preferents de Caixa Laietana al mecanisme d'arbitratge. Segons van explicar tant l'alcalde com fonts del PP després de la reunió que ha tingut lloc al Congrés dels Diputats, els populars analitzaran el cas per donar solució a les prop de 15.000 persones que estan afectades per aquesta "doble enganyifa”, segons l’ha qualificat Mora.
Un doble engany
L’objectiu de les trobades era precisament el de posar a l'agenda dels partits a Madrid la necessitat de trobar una solució a la situació que viuen els afectats pels productes de risc de Caixa Laietana, que es concentren especialment a Mataró i el Maresme. Segons les dades de l'ajuntament, hi ha 4.500 casos que afecten directament uns 6.000 clients i 14.000 persones. Els afectats majoritàriament havien adquirit productes híbrids de risc de Caixa Laietana i posteriorment els van bescanviar per accions de Bankia en base a la informació que els van transmetre els directors de les oficines comercials i com a única opció per recuperar els diners. Aquest fet va agreujar la situació quan l'entitat va ser absorbida per Bankia i les accions de l'entitat amb seu a Madrid van caure en picat fruit de la mala gestió i de la intervenció per part del Banc d'Espanya.
Segons els grups municipals, són víctimes d'un doble engany, perquè primer van adquirir els productes pensant que posaven diners a termini fix, i després els van haver de canviar per accions que es van desplomar immediatament per la mala gestió que hi havia darrere els comptes de Bankia.
Des del Congrés, l'alcalde ha agraït la "sensibilitat positiva" que ha rebut per part dels grups parlamentaris però els ha demanat que treballin plegats per trobar una solució. "Nosaltres els venim a dir que clarament no abandonarem als tenidors de preferents, que són gent humil i estalviadors de classe popular que avui se'ls tracta com a inversors", ha afirmat. Segons l'alcalde, cal trobar una "reparació moral i econòmica" que impliqui que els afectats "puguin recuperar els seus diners".
Mora també ha recordat que aquestes persones representen "un percentatge molt important de la ciutat de Mataró" i "no es mereixen que la política els deixi en un carreró sense sortida". "Nosaltres el que volem és que tots els grups treballin junts per aquesta problemàtica que el que provoca és una fractura enorme de confiança en el sistema", ha dit perquè "ja tenim prou problemes amb el sistema polític, com perquè a més a més, davant d'una circumstància com aquesta que és clamorosa no els puguem donar una sortida".
Per aquest motiu ha demanat la "complicitats" dels grups per fer possible que els afectats es puguin sumar al procés d'arbitratge per als tenidors de preferents que van pactar el PP i el PSOE, que permetrà que bona part dels afectats de les entitats nacionalitzades puguin recuperar tots els seus diners. Es tracta, ha afirmat Mora, que no se'ns tracti com a petits inversors i no els discriminin en aquest procés.
-
Propostes al Congrés i al Parlament
Després de reunir-se amb l’alcalde i representants mataronins, CiU i el grup del PSOE al Congrés, en què està integrat el PSC, van reclamar al govern espanyol que obri el mecanisme d'arbitratge de què ja disposen els propietaris de preferents de Bankia, CatalunyaBanc i Novagalicia als afectats pels productes de risc de Caixa Laietana.
Per altra banda, i fruit de la reunió amb Mora, el Grup Parlamentari de CiU ha registrat una proposició no de Llei on reclama al govern espanyol que apliqui els mateixos processos d'arbitratge inicialment pensats pels afectats per les preferents a instruments híbrids de capital, de manera que s'hi puguin acollir els petits estalviadors que han convertit els productes en accions que després han patit una caiguda important.
-
Comentaris