capgros.com/ACN

Mataró, Barcelona i Sant Cugat desenvoluparan les tecnologies mòbils

S'ha constituit una plataforma dirigida a potenciar productes i serveis basats en aquestes tecnologies

La Fundació TecnoCampus Mataró, el projecte 22@Barcelona, Sant Cugat Obert i la Fundació Barcelona Digital han constituït Living Labs Catalunya, una plataforma dirigida a potenciar el desenvolupament de productes i serveis basats en les comunicacions mòbils i les tecnologies portàtils. Living Labs Catalunya, que forma part de la xarxa europea Living Labs Europe, neix impulsat per les conclusions de l'informe 'mWatch Catalunya 2005', que determinen escollir Catalunya com a seu d'un grup de treball específic que dinamitzi la indústria de les tecnologies mòbils a l'àrea mediterrània. L'informe ha estat impulsat per la Comissió Europea i situa Catalunya com un dels set nuclis pioners en aquest tipus d'indústria emergent, juntament amb Hèlsinki, Estocolm, Copenhagen, Hamburg, Almere (Holanda), Leuven (Bèlgica) i Limerick (Irlanda).

Aquest treball ha estat realitzat per un equip d'experts internacionals liderats per Jan Annerstedt, càtedra UNESCO de Comunicacions a la Copenhaguen Business School. Com a col·laboradors locals han estat la societat municipal 22@Barcelona, la Fundació Barcelona Digital, el TecnoCampus Mataró i l'Ajuntament de Sant Cugat. L'estudi destaca la bona infraestructura de comunicació mòbil de Catalunya, amb un dels ràtios de telèfons mòbils per nombre d'habitants més alts d'Europa i unes actituds molt positives per part de ciutadans, mitjans de comunicació, institucions, empreses i administracions envers l'ús d'aplicacions relacionades amb les telecomunicacions.

'mWatch Catalunya 2005' també situa per sobre de la mitjana europea l'interès per conèixer les experiències d'altres països en aquesta àrea i la capacitat d'innovació i d'introduir als diferents negocis les utilitats de les aplicacions mòbils. A més, destaca una dotzena d'experiències pioneres que consideren com a mostra exemplar del millor que s'està fent a Catalunya en aquesta àrea, com un projecte per accelerar l'assistència a urgències amb la coordinació entre ambulàncies i equip mèdic amb l'ús de PDA i Blackberry a l'Hospital Clínic de Barcelona.

També s'esmenta el projecte Mataró Sensefils, la xarxa wireless impulsada i autogestionada pel veïns de Mataró i el Wireless Media Project de la Universitat Politècnica de Catalunya, que permet la transmissió de vídeo i audio via wireless i que té aplicacions com ara el 'Reporter Mòbil', que permet convertir a qualsevol persona en un periodista que envia imatges, só i texte en temps real a Internet a través del mòbil.

Altres projectes que l'estudi destaca són les plataformes de vot electrònic, com ara Madrid Participa, utilitzada per l'Ajuntament de Madrid per fer consultes ciutadanes entre més de 120.000 ciutadans. A més, s'esmenta l'establiment d'una xarxa d'enviament de continguts turístics per bluetooth a Barcelona, una iniciativa liderada per l'empresa Futurlink, i el desenvolupament d'eines per a comunicar-nos amb el telèfon mòbil sense el teclat a càrrec de l'empresa Vida Software.

Aspectes que Catalunya ha de millorar
'mWatch Catalunya 2005' també adverteix de la necessitat que Catalunya millori en alguns aspectes per apropar-se als nivells dels 'clusters' més madurs de comunicacions mòbils ubicats al nord d'Europa (Hèlsinki i Estocolm, actualment els més avençats al sector). L'informe se centra particularment en tres aspectes: en primer lloc el cost de la transmissió de dades. Actualment, Catalunya té bons preus per a les comunicacions de veu, però les tarifes continuen molt altes per a la transmissió de dades. L'estudi calcula que són sis vegades superiors a les de Suècia.

D'altra banda, s'ha d'incentivar el clima d'innovació al voltant de les noves tecnologies. Els ràtios de patents són especialment baixos, així com la infraestructura investigadora. Per cada deu treballadors suecs del sector de les noves tecnologies, n'hi ha només un a Catalunya. Finalment, s'ha de impulsar una estratègia que comuniqui els diferents agents implicats en el desenvolupament del sector. L'informe considera absolutament necessària la creació d'una línia de coordinació local.

Amb aquest darrer punt té a veure la creació del 'Living Labs Catalunya', que vol coordinar els diferents recursos i posar en contacte els agents interessats en desenvolupar a Catalunya negocis i solucions relaciones amb les tecnologies de mobilitat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive