La Generalitat aprovarà en breu el Decret d'Ecoeficiència en els Habitatges. Un cop entri en vigor, es produirà un augment en els estàndards en la construcció d'edificis de vivendes, en matèries com la qualificació energètica, el consum d'aigua, la gestió de residus i l'ús de materials. Es tracta d'una clara aposta del govern de la Generalitat pel què es coneix com a construcció sostenible, una via per a què l'edificació contribueixi també a un model de desenvolupament més equilibrat i independent dels consumibles fòssils.
La necessitat de donar a conèixer les noves normatives del Decret de Ecoeficiència han portat a l'Institut Català de l'Energia, en col·laboració amb l'Institut Municipal de Promoció Econòmica, a organitzar a Mataró el Congrés d'Edificació Sostenible: Qualificació energètica d'Habitatges, que se celebrarà al Centre Cívic Pla d'En Boet el proper dia 19 d'octubre. El congrés comptarà amb experts en la matèria i s'adreçarà principalment als sectors professionals de l'habitatge que es veuran afectats per les noves mesures: des dels prescriptors fins els constructores, passant pels promotors, l'administració pública i els proveïdors de tecnologia i materials.
Mateix preu i comoditat
El Decret d'Ecoeficiència incidirà especialment en aspectes com l'aprofitament de la il·luminació natural i l'ús d'aïllaments tèrmics de millor qualitat, proteccions solars externes o materials de construcció reciclables, a més de recórrer a les aigües pluvials en el rec de jardins o habilitar la recollida selectiva de residus. Salvador Salat, de l'Institut Català d'Energia, ha explicat avui durant la presentació del congrés que l'aplicació d'aquestes noves mesures no suposaran un increment de preu en els pisos ni tampoc provocaran una pèrdua de comoditat. L'usuari no percebrà la majoria d'aquests nous elements, ha assegurat. Segons Salat, s'ha d'aconseguir que, en un futur pròxim, la qualificació energètica (és a dir, que l'habitatge tingui implementats alguns dels elements d'estalvi energètic anomenats anteriorment) sigui un factor de qualitat a l'hora d'escollir l'adquisició d'una vivenda.
Per la seva part, la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, ha explicat que l'edificació sostenible aportarà un valor afegit al sector de la construcció tradicional, cosa que a la diversificació econòmica de la ciutat, un dels objectius principals del Govern municipal. El 17% de la població activa de Mataró es dedica actualment a la construcció, ha recordat Romero.
Comentaris