La quarantena de reclusió a casa s'abrevia. Foto: R.Gallofré
La quarantena de reclusió a casa s'abrevia. Foto: R.Gallofré

Redacció - ACN

La mascareta i la distància interpersonal, obligatòries fins la vacuna

El Consell de Ministres aprova el decret de la nova normalitat que mantindrà obligacions com la de la mascareta fins la “derrota del virus”

Quan s’acabin les fases del desconfinament i fins que es pugui derrotar la Covid-19 amb un tractament o vacuna es mantindran obligacions com l’ús de mascareta en espais públics i privats i la distància de seguretat d’1,5 metres entre persones. El Consell de Ministres ha aprovat avui el decret que regirà la coneguda com nova normalitat, a la qual Mataró i la seva regió sanitària accediran a finals de juny. 

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret de mesures per a la “nova normalitat” que ha d’entrar en vigor quan decaigui l’estat d’alarma i en els territoris que hagin superat totes tres fases de desconfinament. La normativa, que estarà en vigor fins que es “derroti el virus” segons paraules del Ministre de Sanitat Salvador Illa, contempla é la obligatorietat de dur mascareta –tant en espais públics com privats- si no es pot mantenir la distància i preveu multes de fins a 100 euros per als que ho incompleixin. També fixa la distància de seguretat entre persones tot i que aquesta passa de 2 a 1,5 metres.

Objectiu: evitar el rebrot

El decret, que s’haurà d’aprovar al Congrés dels Diputats, és l’eina que substituirà l’Estat d’alarma i que es mantindrà amb el doble objectiu de mantenir controlada la propagació de la Covid-19 sobretot de cara a un possible rebrot com el que molts experts vaticinen per la tardor.

El decret fixa que la covid-19 es considera una malaltia de declaració obligatòria urgent. Això implicarà que s’hauran de facilitar a les autoritats de salut pública competents totes dades necessàries per al seguiment i vigilància del virus.Una obligació que afecta tant a les administracions públiques com als centres públics i privats que en depenguin, especialment els serveis i establiments sanitaris i sociosanitaris.

Control als mitjans de transport

La mesura de l’obligatorietat de la mascareta també serà vigent tots els mitjans de transport. En el cas dels vehicles privats, serà obligatòria quan els ocupants no visquin al mateix domicili. A més contempla controls sanitaris als aeroports i ports. També fixa l'obligació que els operadors del transport terrestre que tinguin seients preassignats mantinguin la informació de contacte del viatgers per si fós necessari i es detectessin casos positius entre els passatgers.

Els serveis de salut de les comunitats autponomes hauran de continuar garantint, especialment a la primària, que a “tots” els casos sospitosos de coronavirus se’ls faci una prova PCR o un test de diagnòstic tan aviat com sigui possible.

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive