X. Alomà

Martucelli: ‘La mala gestió política ha intensificat les revoltes a París’

El sociòleg explica que els joves de la perifèria parisenca estan expressant amb la violencia la seva indignació envers una societat que els rebutja

Danilo Martucelli, investigador del Centre de Recerques Sociològiques de França, va assenyalar que la “mala gestió política” del govern francès ha contribuït a intensificar les revoltes nocturnes a París, en una conferencia oferta dijous a Can Palauet dins del cicle de xerrades que el Moviment Educatiu del Maresme organitza aquest mes.

Martucelli va comentar que el discurs del ministre de l'interior francès, Nicolas Sarkozy, ha estat especialment dur amb els joves residents a la perifèria de París els darrers mesos, arribant-los a qualificar de “xusma”. Segons el sociòleg, aquestes paraules van ser interpretades pels seus destinataris com una “provocació innecessària”, fet que ha esdevingut una de les múltiples espurnes del conflicte. La tensió i els actes violents han augmentat encara més els últims dies, ja que el ministre de l'interior ha seguit criticant fortament aquest col·lectiu.

A aquesta “falta de tacte”del govern se li afegeixen les dificultats que la policia està tenint per reinstaurar l'ordre als barris. En l'opinió de Martucelli, la manca d'una policia de proximitat –un cos que interactuï amb els ciutadans-, substituïda per una policia més estricta el 2002, després que la inseguretat esdevingués un punt clau en l'agenda del debat polític, ha estat la causa d'aquesta incapacitat per reestablir la calma als carrers.

L'investigador va destacar que aquestes revoltes urbanes no només tenen a veure amb el fenomen de la immigració, sinó que són fruit de la convergència d'aquest i altres factors. Dels 1.800 detinguts acusats de participar en els actes, només 120 són immigrants. “La violència està protagonitzada majoritàriament per joves francesos, fills de pares francesos i amb la tendencia a ser cada cop més joves: molts són menors de 14 anys i fins hi tot hi participen nens de 10 anys”, va apuntar. “Els joves expressen amb una violència increïble la seva indignació envers una societat que, al seu parer, els rebutja”, va assenyalar Martucelli com la principal causa dels events.

Segons el sociòleg, les revoltes tenen una vessant lúdica adolescent que no s'ha d'ignorar. “Molts joves s'ho prenen com una competició, en el sentit de veure a quin barri es cremen més cotxes”, va dir. A més, va remarcar que el 95% dels joves dels barris perifèrics no han participat en els aldarulls.

“Ara el govern francès ha de fer cara a la gestió dels problemes socials, però també està immers en guanyar les eleccions del 2006. Falten quinze mesos i les possibilitats estan molt obertes encara: es podria repetir l'escenari dels comicis de 2002, quan Le Pen (el candidat de l'extrema dreta) va accedir a la segona volta”, va valorar Martucelli. “Les conseqüències polítiques d'aquests incidents són dificils de mesurar, però a la societat francesa hi ha un sentiment de segregació social que les revoltes urbana no resoldran”, va concloure.

Bona assistència
Un centenar de persones van assistir a la conferència de Danilo Martucelli, entre les quals hi destacaven l'alcalde, Joan Antoni Baron, el regidor d'Educació i Serveis Socials, Oriol Batista i diversos representants dels sectors educatiu i sindical.

Jaume Aguilar, president del MEM, s'ha mostrat satisfet per la bona afluència de públic a l'acte. “Mai no preveiem tanta assistència, ja que la sala de Can Palauet té cabuda per unes setanta persones”, ha dit Aguilar. “Els conflictes a França han despertat l'interès de la gent i han servit de propaganda per la xerrada”, ha afegit.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive