-
-

Martí Ansón, encarregat del projecte artístic en record de Joan Peiró

L'artista va guanyar el concurs amb un fanal amb forma de bufador de vidre.

Martí Ansón és l'encarregat de dur a terme el projecte artístic en record del cooperativista i fill adoptiu, Joan Peiró, després que hagi guanyat el concurs de l'Ajuntament de Mataró. L'alcalde, David Bote,va presentar la proposta artística d'Ansón anomenada 24 de juliol com a guanyadora del concurs d'idees per retre homenatge a aquest anarcosindicalista i altres lluitadors assassinats pel franquisme. L’escultura concebuda per Martí Anson és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró. 

El projecte artístic d’Anson s’instal·larà al Pati del Cafè Nou, al costat de la Presó, indret emblemàtic del cooperativisme a la ciutat i s’inaugurarà precisament el proper dimarts 24 de juliol a les 22 h, coincidint amb el 76è aniversari de l’afusellament de Joan Peiró a Paterna.

El projecte és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Peiró amb el seu treball a les Cristalleries

El concurs d’idees per escollir el projecte artístic de record a Peiró i altres lluitadors assassinats pel franquisme el va convocar la Fundació Unió de Cooperadors i l’Ajuntament, que van assumir com a pròpia la proposta de la comissió ciutadana impulsora de l’Any Joan Peiró d’erigir aquesta escultura. L’escultura de Martí Anson s’ha escollit entre els 10 projectes admesos dels 14 que es van presentar al certamen. El concurs comptava amb una dotació econòmica de 18.000 € més IVA per a la creació, execució i materials d’obra. D’aquests diners, 2.700 € més IVA són en concepte d’honoraris artístics i 15.300 € per cobrir la totalitat de l’execució del projecte.

Afusellat al 42

Peiró va ser afusellat el 24 de juliol de 1942 i, per aquest motiu, el fanal només s’encendrà el 24 de juliol de cada any, dia en què estarà encès durant les 24 hores en record del Fill Adoptiu de Mataró i d’altres lluitadors assassinats pel franquisme. El proper dimarts, 24 de juliol, s’encendrà per primera vegada. La llum en record de Joan Peiró es podrà veure des del Pati del Cafè Nou, des de la Muralla de la Presó i també des de les finestres de la Presó.

Any Peiró el passat 2017

Durant el 2017 es van dur a terme una vintena d’actes emmarcats en l’Any Joan Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. La commemoració de l’efemèride va estar impulsada per una comissió ciutadana formada per una trentena d’entitats i organitzacions polítiques. Entre els actes que es van celebrar destaquen l’ofrena floral a la tomba de Joan Peiró o l’acte musical i audiovisual Peiró42, que va comptar amb el suport de l’Orquestra Ciutat de Mataró i diverses corals locals, entre d’altres. 

A més de la instal·lació del monument commemoratiu al Pati del Cafè Nou, la Comissió també impulsa l’entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró i l’anul•lació del seu i de tots els judicis franquistes a les Corts Valencianes.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive