Núria Sauleda firma l'article "Els ajuts europeus rehabiliten i fan les llars més confortables"
Notícies relacionades
Núria Sauleda firma l'article "Els ajuts europeus rehabiliten i fan les llars més confortables"

El Maresme i el gas radó: un tema que cal resoldre

Aquest gas radioactiu és més abundant a la nostra comarca que al conjunt del país; Núria Sauleda, del Col·legi d'Arquitectura Tècnica, reclama en aquest article solucions més eficients a la problemàtica

El gas radó, un tipus de gas radioactiu que es troba a la natura, i que es pot acumular en espais tancats o bé poc ventilats, és més abundant a la comarca del Maresme que a la resta de Catalunya.

Aquesta dada, contrastada i avalada per institucions com el Consell de Seguretat Nuclear defineix la nostra comarca com una de les zones que més quantitat concentra d’aquest gas que, afegit a la relació causa-efecte d’altres diferents factors ambientals que ens envolten com ara la contaminació, els hàbits de vida, la qualitat de l’aire als espais interiors, i la influència directa amb la nostra salut, són una característica que cal tenir en compte a l’hora de crear espais d’habitatge, de lleure o de treball ja que són potencialment toxicitats que poden acabar afectant la salut dels ciutadans.

Efectes del gas radó en la salut

Efectes del gas radó en la salut. Infografia: CATEB

Aquests contaminants, a més, són especialment importants als edificis ja que diversos estudis ens demostren que passem més del 90% del nostre temps a l’interior d’edificacions de tot tipus.

El gas Radó es produeix de forma natural per la descomposició de l’urani i es filtra per les esquerdes i les escletxes del terra fins a les llars i els espais de treball en forma de gas. L’exposició continuada a aquesta substància augmenta el risc de patir càncer de pulmó i, de fet, el radó ja és la segona causa principal d’aquest tipus de càncer després del tabac.

Presència de gas radó al Maresme
Presència de gas radó al Maresme

Per lluitar contra els efectes d’aquests substància natural, al Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona hem desenvolupat un mètode, el “Test Radó” (www.testrado.cat), per tal que qui hi estigui interessat, pugui contractar aquesta prova.

Es tracta d’un procediment per avaluar la concentració de radó als habitatges i mitigar així els efectes que té per a la salut de les persones. I si bé és cert que les noves normatives són cada vegada més estrictes i marquen pautes per minimitzar tots els riscos, encara cal trobar una resposta eficient per resoldre el mateix problema amb tot el parc d'habitatges ja existents afectats pel gas radó i que potser ni els propietaris saben que el tenen a dins.

No és un tema menor, és especialment important al Maresme, i és compromís de totes i tots buscar les solucions més eficients per fer front a aquest risc.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive